slo | eng

Pozdravljeni! Člani knjižnega kluba kupujejo ceneje. Prijavite se!
Prva stran > Calvin > Zgodba o Calvinu in Hobbesu

Natisni to stran  Pošlji prijatelju

Zgodba o Calvinu in Hobbesu

Calvin 

Calvin je impulziven, kreativen, energičen, radoveden, sebičen in razgledan šestletnik z bogato domišljijo in velikim besednim zakladom. Ime je dobil po teologu iz 16. stoletja, ki je verjel v usodo.

 

Calvin

Nekateri sklepajo, da so osnova za Calvinovo osebnost avtorjevi spomini na lastno otroštvo. Avtorjeve besede tega ne potrjujejo: »Bil sem tih in ubogljiv otrok, pravzaprav skoraj Calvinovo nasprotje. Eden od razlogov, zakaj tako rad rišem Calvina, je v tem, da se velikokrat ne strinjam z njim. Calvin je avtobiografski v tem, da razmišlja o stvareh, o katerih jaz razmišljam. Vendar se to nanaša bolj na mojo odraslo dobo kot na otroško. Po eni strani je tudi odraz »otroka v meni«, ki mi pomaga, da ohranjam svojo radovednost, da zasmehujem svoje lastne obsedenosti, komentiram človeško naravo in bolje razumem življenje.«

Hobbes

Hobbes je poimenovan po filozofu iz 17. stoletja, ki je imel negativen pogled na človeško naravo. Navdih za njegovo osebnost in celo obrazne in telesne poteze je avtor črpal pri svoji mački Sprite; dolgo telo, prijazen značaj, inteligenca, prijaznost in navdušenje. Tudi mnogi stripi, kjer se Hobbes prikrade in se z veliko hitrostjo zaleti v Calvina na vratih, izhajajo iz njenega karakterja. 

Hobbes

 

Hobbes je veliko bolj razumski kot Calvin in se bolj zaveda posledic, vendar redko poseže v Calvinove vragolije. Kot pri večini živali, ki nastopajo v stripih, se humor tudi tu razvije zaradi njihove človeškosti. Hobbes hodi pokončno in seveda govori, vendar je avtor v njem obdržal njegovo »mačjo stran«, kot je njegovo fizično obnašanje, in tudi ponos, da ni človeško bitje. Hobbes v stripu nastopa kot živo bitje, kadar je s Calvinom, in kot plišasta lutka, kadar so zraven tudi drugi ljudje.

Avtor Bill Watterson pravi: »Nekateri zmotno mislijo, da ja Hobbes plišasta igrača, ki ob Calvinu čudežno oživi ali da je Hobbes plod Calvinove domišljije. Prava narava Hobbesa me ne zanima. Preprosto ga Calvin vidi na en način, drugi pa na svoj način in vsakemu se zdi njegov pogled smiseln. Tako je v življenju: vsak vidi svet na svoj način. To sem dobesedno narisal v stripu.« 

Calvinova starša

Calvinovih staršev v nobenem od stripov avtor ni poimenoval, saj je s tem želel pokazati, da nastopata le kot pomožna lika, vedno le v odnosu do Calvina.

Del osebnosti Calvinovih staršev je povzet po avtorjevih, predvsem po očetu, v tistih stripih, kjer oče govori, da trpljenje »gradi karakter«. Kot pravi avtor, je bila to tipična razlaga njegovega očeta; kadar jih je zeblo, so bili premočeni, lačni ali pa so se izgubili na kampiranju.  

 

Bralci so Wattersona večkrat kritizirali zaradi hladnega odnosa Calvinovih staršev do sina (npr. ko oče reče, da si je raje kot sina želel psa). Watterson trdi, da je želel ustvariti realistična lika, ki na Calvinovo obnašanje reagirata z razumnim smislom za humor.

Ostale osebe iz stripa

Suzi Derkins je resna, vljudna, marljiva in pametna punca, Calvinova sošolka in soseda. O odnosih med Suzi in Calvinom avtor pravi takole:  »Sumim, da ima Calvin rahlo simpatijo do nje, to pa izraža tako, da jo stalno jezi. Po drugi strani Suzi Calvin odbija zaradi njegove čudaškosti, kar spodbuja Calvina, da je še bolj čudaški. To je dobra dinamika.« Suzi Derkins je edini karakter v stripu, ki se predstavlja z imenom in priimkom.

Rosalinda je Calvinova varuška, ki izkorišča dejstvo, da ga nihče drug noče varovati, in tako zahteva predplačila in dodatke od Calvinovih staršev, ki si občasno obupano želijo nekaj miru pred Calvinom. Je verjetno edina oseba, ki se je Calvin boji, saj Rosalinda ne izbira dejanj ali besed, da bi jo Calvin ubogal ali odšel v posteljo. Po avtorjevih besedah ta najprej ni imel namena, da bi Rosalinda postala stalen karakter, vendar ga je presenetil njen zastrašujoč odnos do Calvina, tako da je nastopila še v mnogih stripih.

Gospa Lubadar je Calvinova učiteljica, starejša gospa, ki čaka upokojitev, jemlje preveč zdravil in preveč kadi. Resno verjame v pomen izobraževanja in ima predvsem težave s Calvinovim vedenjem in njegovim nezanimanjem za pouk.

Mr. Spittle je ravnatelj šole, kamor učiteljica zelo velikokrat pošlje Calvina zaradi motenja pouka. Njegovo ime se je pojavilo samo v enem stripu.

Štef je razredni nasilnež, velik, neumen in krut. Od Calvina običajno zahteva denar, ga zmerja in je nasilen. Je edini stalni karakter, katerega govor je v stripu prikazan drugače od ostalih; z odebeljeno surovo pisavo in malimi tiskanimi črkami. Kot pravi avtor, Štef predstavlja »vsakega kretena«, ki ga je poznal.

Stric Maks je brat Calvinovega očeta. V stripu se pojavil le za en teden, kasneje pa ga je avtor opustil. Kot je povedal, se stric Maks, sprva obetajoč karakter, ni razvil. Predvsem pa se mu je zdelo nerodno, da Calvinovih staršev ni mogel klicati po imenih.

      Suzi Derkins          Gospa Lubadar                Štef                   Rosalinda                  Stric Maks

Calvinovi alter egi

Calvin ima zelo bogato domišljijo in si sebe v različnih situacijah predstavlja kot dinozavra, detektiva, vesoljskega raziskovalca, superheroja ... 

Astronavt As je herojski vesoljski raziskovalec, ki v domišljiji leti do oddaljenih in neprijaznih planetov (med potjo v šolo ali sanjarjenjem med poukom). Na teh poteh se bojuje s čudnimi vesoljskimi pošastmi, ki ga skušajo ujeti (običajno učitelj, starši ...). Pripoved je vedno v tretji osebi in vsebuje mnogo glasovnih iger.

Marko Strel je brezčuten zasebni detektiv, ki sedi v zatemnjeni in zakajeni pisarni in rešuje primere strank, ki prihajajo k njemu (npr. primer razbite namizne lučke, ki sta jo razbila Calvin in Hobbes med igro z žogo v stanovanju).

Supercar je zamaskirani superheroj, ki pomaga Calvinu v različnih situacijah (npr. ko se bojuje s svojo varuško, ko se mu ne ljubi napisati domače naloge). Zdi se, da Supercar v nobeni od teh akcij ni uspešen, vendar pravi, da so to moralne zmage. Zgodbe pripoveduje v tretji osebi, v njih pa nastopajo tudi osebe iz Calvinovega življenja in imajo supermoči, ki jih uporabljajo proti njemu (mama ima »očesne žarke, ki zmešajo možgane«, varuška pa ima »psiho žarke«, ki oslabijo njegove superherojske moči). 

Calvinovi alter egi

Ponavljajoči se elementi v stripu

V stripih o Calvinu in Hobbesu se mnogokrat ponavljajo različni elementi, ki so sredstvo za humor ali za izražanje misli in družbene kritike in dajo stripu svojevrsten pečat ...

Snežaki. V mnogih stripih Calvin izdeluje kreativne, šaljive in mračne snežne skulpture, v katerih se mnogokrat skriva družbena kritika ali komentar o umetnosti.

snežaki 

Kartonska škatla. V zgodbah pogosto nastopa kartonska škatla iz valovitega kartona. Glede na to, kako je obrnjena, ima v Calvinovi domišljiji vsakič svojo funkcijo. Ko je postavljena z odprtino navzdol, postane Transmogrifikator in spremeni osebo, ki vstopi vanjo, v kar koli drugega. Postavljena z odprtino navzgor postane leteči časovni stroj, ki Calvina in Hobbesa popelje v preteklost ali prihodnost, z odprtino pri strani pa postane duplikator, ki naredi dvojnika osebe, ki vstopi v škatlo. Poleg tega ima škatla še dodatne funkcije: če Calvin popravi napis na njej, lahko npr. napravi svojega »dobrega« ali »slabega« dvojnika. Calvin škatlo včasih uporabi tudi kot pult pri prodaji svojih proizvodov in storitev, ki jih nihče noče, npr. hitra brca v rit za en dolar.

Calvinball. Calvinball je igra z žogo, katere edino pravilo je, da nobeno pravilo ne velja dvakrat. Prav tako ni nobenih ekip ali sodnikov. Pri tem gre bolj za kreativnost in iznajdljivost kot za atletske sposobnosti. Igra je nastala kot Calvinov odpor do organiziranih športov. Po navadi jo igrata le Calvin in Hobbes, le enkrat se jima je pridružila tudi Rozalinda.

Voziček in sani. Calvin in Hobbes se pogosto spuščata z vzpetin s štirikolesnim vozičkom ali sanmi, odvisno od letnega časa. Kot se je izrazil Watterson, je želel stripu dodati nekaj fizične aktivnosti, kar je bolj zanimivo kot »govoreče glave«. Vratolomni spusti so velikokrat vizualna metafora za vsebino Calvinovih modrovanj o pomenu življenja in smrti, o Bogu in drugih temah. Njune vožnje se po navadi končajo s spektakularnim padcem ali trkom.

P.R.O.S.T. Je skrivni klub, katerega člana sta Calvin in Hobbes. Kratica pomeni 'Prava Rešitev Od Sluzastih dekleT'. Srečanja kluba so v Calvinovi hišici na drevesu, potekajo po uradnem protokolu, namen pa je predvsem jeziti Suzi. Oba člana imata v klubu najvišje funkcije: Calvin je doživljenjski diktator, Hobbes pa predsednik in prvi tiger.

Avtor stripa Bill Watterson

Bill Watterson (rojen 1958 v ZDA) je ameriški stripar, ki je poznan predvsem po stripih Calvin in Hobbes. Že v mladih letih je odkril čare stripov, ki so vplivali na njegovo delo (Peanuts (stripi o Snoopy-ju), Crazy Cat, Pogo ...). V svoje delo je vpletel številne elemente iz svojega življenja, zanimanja, prepričanja, poglede, vrednote, hobije, spomine na svojo mladost ... Kot je povedal, je vedno delal predvsem za svojo osebno izpolnitev.  Med svojo stripovsko kariero se je zavzemal tudi za priznanje umetniške vrednosti stripa. Prepričan je, da umetnosti ne smemo soditi po mediju, v katerem se pojavlja, ter da ni visoke in nizke umetnosti, je samo umetnost.

Med objavljanjem stripov si je Bill Watterson privoščil tudi dva devetmesečna premora. Časopisi namreč objavljajo stripe vsak dan v letu, zato je, kot je dejal, za vsakega kreativnega umetnika pomembno, da si vsake toliko časa privošči premor od napornega tempa in rokov, da si napolni baterije. Seveda si tega ne more privoščiti kar vsak avtor, saj je konkurenca med stripi zelo velika, časopisi pa vseskozi budno spremljajo branost in obdržijo le tistega, ki dosega najboljše rezultate.

 

Bill Watterson

 

Po desetih letih objavljanj stripov o Calvinu in Hobbesu je avtor javnosti sporočil težko odločitev, da bo s tem prenehal, ker naj bi pri ustvarjanju stripov dosegel vse, kar je mogoče doseči. Nato se je umaknil iz javnega življenja in se posvetil slikanju. Praktično ne daje (skoraj) nobenih intervjujev ali avtogramov. Pravzaprav je njegov umik tako skrivnosten, da novinarji niti ne vedo, kje je doma.

Nagrade in recenzije stripov Calvin in Hobbes

Bill Watterson riše čudovite nočne omarice. Prav tako občudujem, kako nariše pljuske, kavče, stole, luči, zehanja, krike in vse te reči, ki napravijo strip zanimiv. Všeč so mi Calvinove tanke male ročice in njegovi čevlji, ki so videti kot žemljice. Risanje zabavnega stripa je bistveno bolj pomembno, kot se zdi. Strip mora tekmovati z drugimi zabavnimi mediji in če stripar ne naredi nič več kot to, da ilustrira neko šalo, potem ne bo uspešen. Zbirka stripov Calvin in Hobbes vsebuje zelo zabavne risbe, ki jih preprosto ni mogoče prenesti v druge medije. Na kratko, brati te stripe je zelo zabavno, prav zato so tako uspešni. (Charles M. Schulz - avtor stripov o Snoopyju).

»Wattersonov domiselni pristop k stripu in njegova inovativna risba sta povzročila, da je Calvin in Hobbes eden od redkih stripov, ki ga občuduje ves svet.« (Charles Solomon, Los Angeles Times Book Review).

»Strip, ob katerem pokaš od smeha ...«(Nedelo, 29.1.2012).

»Calvin in Hobbes, zdaj že vrsto let upokojeni strip ameriškega striparja Billa Wattersona, je svojevrsten fenomen ...« (MMC TRV SLO, 5.2.2012)

Stripi o Calvinu in Hobbesu so prejeli številne prestižne nagrade:

1986: Reuben Award, Cartoonist of the Year (stripar leta)
1988: Reuben Award, Cartoonist of the Year (stripar leta)
1988: National Cartoonists Society (nagrada za najboljši časopisni strip)
1988: Sproing Award, for Tommy og Tigern (Calvin and Hobbes)
1989: Harvey Award, Special Award for Humor (posebna nagrada za humor)
1990: Harvey Award, Best Syndicated Comic Strip (najboljši časopisni strip)
1990: Max & Moritz Prize, Best Comic Strip, for Calvin and Hobbes (najboljši strip)
1991: Harvey Award, Best Syndicated Comic Strip (najboljši časopisni strip)
1991: Adamson Award, for Kalle och Hobbe (Calvin and Hobbes)
1992: Harvey Award, Best Syndicated Comic Strip, (najboljši časopisni strip)
1992: Eisner Award, Best Comic Strip Collection (najboljša zbirka stripov)
1992: Angoulême International Comics Festival (nagrada za najboljši tuji strip)
1992: Eisner Award, Best Comic Strip Collection (najboljša zbirka stripov)
1993: Harvey Award, Best Syndicated Comic Strip (najboljši časopisni strip)
1994: Harvey Award, Best Syndicated Comic Strip (najboljši časopisni strip)
1995: Harvey Award, Best Syndicated Comic Strip (najboljši časopisni strip)
1996: Harvey Award, Best Syndicated Comic Strip (najboljši časopisni strip)

Kako je Bill Watterson risal Calvina in Hobbesa?

Ustvarjanje stripov avtor takole opisuje: Moj cilj je, da sem nad končnim rezultatom navdušen. Mislim, da se v stripu vedno vidi, če je avtor angažiran in se ob tem zabava.

Ljudje pogosto vprašajo, kako striparji pridemo do ideje. Odgovor je tako dolgočasen, da včasih raje odgovorim kaj sarkastičnega. V resnici držim pred sabo prazen list papirja, strmim v prazno in pustim, da mi misli tavajo. Ko me kaj zanima, se s tem poigram. Običajno imam v mislih kak zanimiv drobec, teme pa še ne. Rad sedim zunaj, kjer so ptički, žuželke, skale in druge stvari. Nikoli ne vem, kaj bo sprožilo mojo domišljijo, zato včasih zapravim ves dan, ne da bi prišel do pametne rešitve, včasih pa se v enem dopoldnevu domislim precej idej.

Ko pridem do teme, pogledam skozi Calvinove oči, saj njegova osebnost diktira možne reakcije na neko temo. V bistvu samo pogledam, kaj Calvin stori. Resnica je, da moji karakterji sami pišejo zgodbe. Postavim jih v situacijo in jih poslušam.

Ideje rišem v navaden šolski zvezek, veliko se igram z besedami, da bi bil pomen čim bolj jasen, jedrnat in časovni razpored ustrezen. Rišem s svinčnikom, veliko radiram in ko spravim idejo v formo, narišem grobe skice junakov, kjer se vidi, kdo kaj govori, in kjer je razvidna groba kompozicija. Materiale pregledam spet čez nekaj dni, ko imam sveže misli. Po navadi so potrebne še korekcije pri besedilu, zgodilo pa se je že, da sem zmečkal za tedne materiala, ki se mi ni zdel dober.

Tak način urednikovanja je seveda luksuz, ki je povezan z mojimi roki za oddajo stripov. Ker mi je nerodno oddati delo, na katerega nisem ponosen, sem pozoren na to, da imam precej prednosti pred roki. Ne glede na to, da so časniki objavili strip prav vsak dan, sem poskusil izločiti čim več povprečnih izdelkov.

Ko se mi nabere trideset stripov, jih pokažem moji ženi, ki dobro začuti, kaj sem želel povedati, tudi kadar ideja ni predstavljena najbolje. Po njenem smehu tudi hitro vidim, ali je strip zabaven. Ko stripe še enkrat pregledam in predelam, jih končno narišem s črnilom. Nedeljske stripe je treba tudi pobarvati, kar je zelo zamudno in dolgočasno opravilo. Stripe pregleda še urednik, popravi morebitne slovnične napake, preveri, da vsebine niso žaljive, in jih nato razpošlje časopisom za objavo.

Avtorjeva borba proti komercializaciji junakov iz stripa ali zakaj Calvina in Hobbesa ne najdete na majicah, lončkih, koledarjih...

Čeprav so junake stripov že od nekdaj uspešno tržili v različnih oblikah (podobe na majicah, skodelicah, zvezkih, risanke, lutke ...), se je Bill Watterson temu zelo odločno uprl. Kot je dejal, so njegovi pogledi v času komercializacije mnogim nerazumljivi. Veliko striparjev vidi strip kot predmet zaslužka, zato je licenciranje zanje naravni podaljšek njihovega dela. Kljub temu je izrazil nekaj pomislekov:

  • Licenciranje navadno oslabi originalno stvaritev. Če se ljudje »zasičijo« z liki, ki jih gledajo na vsakem koraku, jim tudi stripi ne bodo več tako zanimivi.
  • Komercialni produkti ne upoštevajo duha stripa. Stripa s štirimi okenci, dialogi in izdelanimi karakterji ne morete strniti v sličico na kavni skodelici. Watterson pravi: »Ne želim slišati Hobbesovega glasu v kakšni animirani seriji, ne želim videti Calvinove podobe na voščilnici, kako ljudem vošči lepe praznike, in ne želim, da izdelovalec lutk določi Hobbesovo resničnost kot lutko.«
  • Licenciranje zahteva celo ekipo asistentov, ki naredijo delo. Stripar tako postane direktor podjetja, ki delegira, nadzira in pregleduje delo, ki ga sam ne naredi. Waterrson: »Štejem si v čast, da sem sam narisal vsako črto in napisal vsako besedo mojih stripov. Moj strip je nizkotehnološki, delo enega človeka in tako bolj oseben. Strip ima poleg šale tudi globlje sporočilo o življenju in mislim, da mora stripar razmišljati, ne le zadovoljevati potrebe trga. Striparji, ki mislijo, da so umetniki, če so njegovi junaki natisnjeni na otroških spodnjih hlačah, slepijo sami sebe.«


Nekaj zanimivosti o Calvinu in Hobbesu

  • Vpliv in odmevnost stripov o Calvinu in Hobbesu dobro ilustrira naslednji primer. V enem od stripov Calvin kritizira izraz »veliki pok«, ki se mu zdi preveč navaden za tak neverjeten dogodek, zato je predlagal izraz »strašanska vesoljska eksplozija« (Horrendous Space Kablooie). Izraz je postal priljubljen v znanstvenih krogih (predvsem v neformalnih pogovorih), uveljavila se je celo kratica HSK, prav tako so ga navajali v nekaterih časopisih, knjigah in celo na univerzitetnih predavanjih.
  • Leta 2010 je v ZDA v seriji znamk, ki so počastile najslavnejše stripovske junake, izšla uradna poštna znamka z motivom Calvina in Hobbesa.

Poštna znamka Calvin in Hobbes

  • V obdobju, ko je Bill Watterson že prenehal ustvarjati Calvina in Hobbesa, je bil znan po tem, da je v lokalno knjigarno vtihotapljal knjige  s svojim avtogramom. Kmalu je s tem prenehal, saj je izvedel, da se te knjige na spletu prodajajo za velike denarje.

Privoščite si zbirko stripov o Calvinu in Hobbesu!

<< nazaj


Vse cene v spletni knjigarni že vsebujejo DDV.

Izdelava spletnih strani: boomerank
© 2006-2013 založba Didakta | Zaupnost podatkov | Pravno obvestilo | Piškotki
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se