slo | eng

Pozdravljeni! Člani knjižnega kluba kupujejo ceneje. Prijavite se!

Natisni to stran  Pošlji prijatelju

Mayday

Jože Mušič

Izbor trinajstih pomorskih nesreč z vsega sveta je pripravil Jože Mušič, prvi Slovenec, ki je objadral svet. Med njimi so tudi zgodbe slovenskih jadralcev: Jureta Šterka, Sreča Pusta, Slavca Šikonje in Milanke Lange Lipovec. Opisani brodolomi pričajo, kako iznajdljiv in pogumen zna biti človek, ko se znajde v nepredvidljivih težavah, na robu preživetja.

Cena: 24,90 EUR

Na zalogi.
APRIL 2020

 

Št. strani: 160

Vezava: trda

Format: 240 x 170 mm

Založba: Didakta

IZID APRIL 2020

 
Opis knjige

VIHAR VIHARJEV (poglavje iz knjige Mayday)


PDF VIHAR VIHARJEV >>

117 dni na pragu smrti 

Avantura zakoncev Bailey se je pričela leta 1972, ko sta z deset metrov dolgo jadrnico zapustila angleško pristanišče Southampton, namenjena proti Novi Zelandiji. Čeprav ne Maurice Bailey ne žena Maralyn nista imela veliko izkušenj z jadranjem, sta srečno preplula Atlantik in preko panamskega prekopa dosegla Tihi ocean. Naslednjo kratko morsko etapo od Paname do Galapaškega otočja bi zlahka prejadrala v desetih dneh, nato pa bi se pred njima odprlo morje, o katerem sta sanjala - Tihi ocean s Polinezijskim otočjem. Neskončna, prijazna modrina. In za obzorjem Nova Zelandija, kjer sta si nameravala ustvariti novi dom.

Toda nesrečni dogodek je nekega jutra grobo prekinil njune sanje ...

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Ko so ju korejski ribiči potegnili na krov, sta bila samo napol pri zavesti in tako zelo brez moči, da se nista mogla premikati. Prve dni sta lahko zaužila samo tekočo hrano, kmalu pa sta si opomogla in kasneje v življenju še veliko jadrala.

Zgodba zakoncev Bailey je pripoved o izjemni moči človeškega duha in neomahljivi borbi za preživetje, v času, ko si dan za dnem soočen s smrtjo. V malem reševalnem splavu, ki so ga morski tokovi križem-kražem nosili po Tihem oceanu, sta zakonca Bailey, brez hrane in vode, preživela dolge štiri mesece. Ta podvig še danes velja kot najdaljši brodolom vseh časov. 

(odlomek iz knjige Mayday).

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Med njimi so predstavljene tudi zgodbe slovenskih jadralcev, tragična zgodba Jureta Šterka in Srečka Pusta. Zbrane zgodbe so polne poguma in neomajne vztrajnosti.

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Iz vsebine:

 1. Namesto uvoda
 2. 117 dni na pragu smrti
 3. Anatomija nekega brodoloma
 4. Knjiga, ki ne bo napisana
 5. Cena slave
 6. Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 7. Ledena krsta
 8. Panika v Sredozemlju
 9. Dvakrat okoli Rta Horn
 10. Torpedo - made in Germany
 11. Morje z napako
 12. Havenly tweens
 13. Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 14. Nori Viking na Antarktiki

Klic na pomoč mayday se uporablja izključno le v najbolj resnih primerih, ko gre za življenje. Na morju velja, da klicatelj na pomoč po trikrat ponovljeni besedi obvezno sporoči še podatke: kdo kliče, zakaj in GPS koordinate položaja. Klice ponavlja v kratkih intervalih, dokler - če ima srečo - ne dobi odgovora s kakšne ladje ali reševalne postaje, ki je v bližini. Vsa plovila, ki sprejmejo klic, so po morskih zakonih dolžna priskočiti na pomoč. Neukrepanje je kaznivo, prav tako pa je strogo kazniva tudi uporaba klica mayday za šalo.

Današnje kratkovalovne radijske oddajne postaje, s kakršnimi so opremljene že najmanjše jadrnice, ki plujejo po oceanih, lahko pošiljajo sporočila tisoče milj daleč. Velika verjetnost je, da klici na pomoč dosežejo reševalce.

Vsem zgodbam v tej knjigi  ki opisujejo nanavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč mayday skupni imenovalec.

Reševanje Tonyja Bullimoreja, ki je v knjigi opisano v poglavju "Ledena krsta".


 
Mnenja kupcev

Ta knjiga zaenkrat še nima mnenj. Prispevajte ga vi!

Oddaj mnenje »

Dodaj svoje mnenje

Vaše ime

Vpis mnenja o knjigi


Pridržujemo si pravico, da ne objavimo vašega mnenja, če se ne sklada z načeli naše spletne strani oz. s splošnimi načeli dostojnosti. Pri objavi mnenja se bo prikazalo tudi vaše ime in priimek.


 

« Kupci, ki so kupili to knjigo, so kupili tudi »

 

Svet in ljudje (letna naročnina z darilom)

ODPRITE SI SVET!

Cena: 53,90 EUR
Akcijska cena:
43,00 EUR

dodaj v voziček »


 

Kam? Drugam!

Brane Grubar

Cena: 19,90 EUR

-5% za člane knjižnega kluba

dodaj v voziček »


 

Vse cene v spletni knjigarni že vsebujejo DDV.

Izdelava spletnih strani: boomerank
© 2006-2013 založba Didakta | Zaupnost podatkov | Pravno obvestilo | Piškotki
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se