slo | eng

Pozdravljeni! Člani knjižnega kluba kupujejo ceneje. Prijavite se!
Prva stran > E-knjigarna > Leposlovje > Proza > Kliči me Brooklyn (darilna vezava)

Natisni to stran  Pošlji prijatelju

Kliči me Brooklyn (darilna vezava)

Lago Eduardo

Avtor Eduardo Lago je bil za roman Kliči me Brooklyn nagrajen s prestižnimi književnimi nagradami, najprej z najstarejšo špansko nagrado za književnost Nadal, potem z nagrado mesta Barcelone, nagrado kritike za najboljše književno delo v španščini ter z nagrado Fundacije Lara.

Cena: 34,90 EUR
Akcijska cena:
4,99 EUR

Ni na zalogi.

 

Prevajalec: Marjeta Drobnič

Št. strani: 368

Vezava: trda

Format: 205 x 140 mm

Založba: Didakta

 
Opis knjige

To je zgodba o več romanih: o prvem, ki ga Gal ni mogel napisati do konca, o drugem, ki ga je njegov prijatelj Néstor pustil v stekleni niši na njegovem grobu, pa še o tretjem, kajti na Néstorjevo presenečenje je romanu, za katerega je mislil, da ga je dokončal, manjkal še del, s katerim bi dobil celovit pomen. Na zadnjih straneh se pripoved, ki jo ima bralec pred seboj, naglo sklene v nenavaden konec in se dovrši v besedilo, ki za edini mogoči naslov terja prav Kliči me Brooklyn.

Brooklynski vrtinec
Brooklyn, nekdaj samostojno mesto na Long Islandu s prvimi nizozemskimi naseljenci, ki so ga po vasi v domovini poimenovali Breuckelen, danes eno izmed petih newyorških mestnih okrožij, v katerem živi več kot dva in pol milijona prebivalcev, je bil v prejšnjem stoletju med drugim znan kot območje, kjer so bivali in ustvarjali številni umetniki, še danes pa poleg svojega izjemnega duha, ki mu ga daje njegova arhitektura, ohranja tudi svojski način kulturnega življenja, ki mu vtiskujejo pečat številne priseljenske skupnosti. Zlasti znan je Brooklyn po dogodkih in dejavnostih, povezanih s književnostjo, in po slavnih avtorjih, ki so tam živeli in še živijo.

Ime Brooklynski Cikloni, ki so si ga dali člani brooklynskega bejzbolskega moštva po Cyclonu, vlakcu smrti zabaviščnega parka na Coney Islandu, bi se prav lahko navezovalo tudi na raznoteri nabor književnih likov z razburkanim življenjem, po katerem se odlikuje roman Kliči me Brooklyn španskega avtorja Eduarda Laga, rojenega v Madridu leta 1954, ki se je, kot večina njegovih junakov, priselil v New York. V tem mestu živi že dobrih dvajset let, dela kot profesor književnosti in direktor španskega Inštituta Cervantes. Prevedel je dela Henryja Jamesa, Johna Bartha, Sylvie Plath in Junota Díaza, leta 2002 dobil pomembno nagrado Bartolomé March za kontrastivno analizo treh španskih prevodov Joyceovega Uliksesa, objavil zbirko novel Razpršene zgodbe (Cuentos dispersos, 2000), potopis Mehiški zvezek (Cuaderno de México, 2000) in roman Tat zemljevidov (Ladrón de mapas, 2008). Kliči me Brooklyn (Llámame Brooklyn, 2006) je njegov prvi roman, ki ga je, kot pravi sam, pisal skoraj petnajst let. Nagrajen je bil s prestižnimi književnimi nagradami, najprej z najstarejšo špansko nagrado za književnost Nadal, potem z nagrado mesta Barcelone, nagrado kritike za najboljše književno delo v španščini ter z nagrado Fundacije Lara. Tako bralce kot tudi kritike je prijetno presenetil z odličnim portretiranjem zvečine brooklynskih posebnežev v zgodbi o pisatelju Galu Ackermanu, čigar delo o Brooklynu bo napisano šele po njegovi smrti, ko bo gradivo, plod dolgoletnega zbiranja, zaradi dane obljube vzel v roke njegov varovanec in prijatelj, španski priseljenec Néstor Chapman, in iz njega ustvaril povezano zgodbo. Tako ima roman, ki med drugim obravnava tudi samo pisanje romana, pravzaprav troje avtorjev: Ackermana, Chapmana in Laga. Zgradba je osnovana na preskokih med dvema glavnima pripovedovalcema: Ackermanom, ki je rojen med špansko državljansko vojno in ga posvoji Američan, član mednarodnih brigad, in Chapmanom, novinarjem, ki po Ackermanovi smrti poskuša zvesto prikazati njegovo življenjsko pot z njegovega zornega kota in s pomočjo njegovega gradiva. V ospredju je Ackermanova ljubezen do Nadje Orlov, hčere ruskih priseljencev in nadarjene glasbenice, ki pa se v iskanju same sebe od njega čedalje bolj in nepreklicno odmika. Osrednji kraj, kjer se stikajo usode posebnežev z burnim življenjem in nemirnim značajem, je brooklynski bar Oakland, ki jim daje zavetje, a jih prav zato posrka vase in jim onemogoči najti pot v normalno življenje.

Proti koncu zgodbe, čez nekaj let, ko je Ackermanov roman že napisan in se je Néstor Chapman že preselil nazaj v Španijo, se nepričakovano pojavi lik, ki bi lahko vso zgodbo postavil na glavo in popolnoma spremenil zorni kot pripovedi, a to možnost avtor Chapman, navzlic skušnjavi, ki ji je ime Brooklyn, naposled zavrne, saj knjiga že ima svojo obliko, napisana je že, Ackerman jo je napisal za Nadio in nič več je ne more spremeniti. To mikavno možnost zavrne tudi Lago kot avtor, kajti knjiga bralca že iz prihodnosti nagovarja nespremenjena, takšna, kot je: Daj, kliči me, imenuj me, reci mi Brooklyn.

Marjeta Drobnič

 


 
Mnenja kupcev

Ta knjiga zaenkrat še nima mnenj. Prispevajte ga vi!

Oddaj mnenje »

Dodaj svoje mnenje

Vaše ime

Vpis mnenja o knjigi


Pridržujemo si pravico, da ne objavimo vašega mnenja, če se ne sklada z načeli naše spletne strani oz. s splošnimi načeli dostojnosti. Pri objavi mnenja se bo prikazalo tudi vaše ime in priimek.


 

« Kupci, ki so kupili to knjigo, so kupili tudi »

 

Vse cene v spletni knjigarni že vsebujejo DDV.

Izdelava spletnih strani: boomerank
© 2006-2013 založba Didakta | Zaupnost podatkov | Pravno obvestilo | Piškotki
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se