slo | eng

Pozdravljeni! Člani knjižnega kluba kupujejo ceneje. Prijavite se!
Prva stran > E-knjigarna > Leposlovje > Proza > Mož brez domovine

Natisni to stran  Pošlji prijatelju

Mož brez domovine

Kurt Vonnegut

Mož brez domovine je zadnja knjiga, ki jo je leta 2005 izdal Kurt Vonnegut, eden izmed najpomembnejših ameriških avtorjev 20. stoletja. V njej je zbral svoje esejistične zapise in predavanja in jo oblikoval kot svojevrstni sarkastični avtobiografski pogled na svet.

Cena: 24,90 EUR

-5% za člane knjižnega kluba

Ni na zalogi.

 

Prevajalec: Teja Bivic

Št. strani: 125

Vezava: trda

Format: 207 x 144 mm

Založba: Didakta

 
Opis knjige

Kurt Vonnegut (11.11.1922 - 11.4.2007) je eden izmed najbolj izrazitih in največjih ameriških pisateljev 20. stoletja. S satirično ostrino, prodornimi fantazijskimi opisi ameriške vsakdanjosti se je vpisal med avtorje, ki so znali iz svoje izkušnje ameriške kulture in civilizacije ustvariti podobo sodobnega človeka v iskanju smisla sredi razbitega, nasilnega in odtujenega sveta.

Pravi uspeh je Kurt Vonnegut doživel leta 1969 s protivojnim romanom Klavnica pet, ki je izšel na vrhuncu protestov proti ameriški vojni v Vietnamu, ter tako postal kultni avtor ameriške subkulture. Leta 1997 je izdal roman Časotresk, po katerem je javno oznanil, da je to njegov zadnji roman.

Svoje zadnje delo Mož brez domovine - pri založbi Didakta smo ga izdali v zbirki Gostosevci - je objavil sedem let pozneje in dve leti pred svojo smrtjo, zato je Mož brez domovine tudi njegova zadnja beseda, avtobiografska in satirična oporoka človeštvu, ki se noče soočiti z destruktivnostjo svojega lastnega početja: vojn, političnih režimov, medijskega izkrivljanja ali prekrivanja resničnosti, zablod umetnosti in morale, katastrofičnega onesnaževanja okolja...

Portret: Kurt Vonnegut (Maša Ogrizek, Bukla)

»Čistokrvni nemški Američan« Kurt Vonnegut, zares velik mojster peresa, je umrl aprila letos v petinosemdesetem letu starosti. V dolgi in plodni karieri je napisal štirinajst romanov, od katerih imajo nekateri status literarne klasike. Dobršen del njegovih del, ki so mešanica družbene satire, črne komedije in znanstvene fantastike, je preveden tudi v slovenščino: Sirene s Titana, Mačja zibka, Zajtrk prvakov, Jetniški tič, Galapagos, Hokus pokus, Časotresk in seveda tudi najbolj znano med njimi, Klavnica pet.
V tem večplastnem delu je Vonnegut opisal svojo strahovito izkušnjo vojnega ujetnika med drugo svetovno vojno, ko je doživel bombardiranje Dresdna, ki so ga zavezniška letala dobesedno zravnala z zemljo in hkrati pobila več deset tisoč ljudi. To doživetje absurdnosti vojne ga je močno zaznamovalo. Pred spoznanjem, kako strašno je lahko življenje, se je branil s pomočjo humorja in s tem pomagal tudi drugim. »S smehom ponujati ljudem olajšanje je tisto, kar sem zares hotel početi.« Za njegovo pisanje so poleg odličnega humorja značilni še neizumetničen slog, prodorni socialni komentarji in jasna etična drža, ki pa nikoli ne zdrkne v moraliziranje.
Čeprav je po izidu svojega zadnjega romana Časotresk napovedal umik z literarne scene, je zaradi moralnega ogorčenja nad dogajanejm v »Bushevi Ameriki« prekinil svoj pisateljski molk in leta 2005 izdal zbirko kratkih esejev Mož brez domovine. Knjiga je na avtorjevo presenečenje postala velika prodajna uspešnica.
Gre za nekakšen humoristično humanističen manifest, iz katerega obenem vejeta avtorjevo rezko razočaranje nad človeštvom, a tudi njegova neuničljiva vera vanj. Vsakega od dvanajstih esejev vpelje s humorjem nabit epigram, ki v zgoščeni obliki povzame vsebino, ki sledi. Teme so zelo različne: od lekcije iz ustvarjalnega pisanja, kritike političnega položaja v Ameriki do razmišljanja o zakonu in družini ter opozarjanja na pasti »napredka«. Iz konkretnih, včasih celo banalnih izhodišč avtor izpeljuje globalna sporočila.
Vonnegutova metoda pisanja je zoperstavljanje, kontrapunktiranje na videz nezdružljivih stvari, s čimer razgalja njihovo lažno samoumevnost. Ob teh škripajočih trkih, ki prekinjajo gladko in varljivo preprosto pisanje, se bralec zdrami iz hihitanja in začne razmišljati zunaj utečenih miselnih poti. Tako na primer pisatelj vzporeja droge in avtomobilizem, da bi opozoril na ekološko katastrofo, ki jo povzroča človek: »Naša vlada se gre vojno proti drogam, je tako? Naj se z enako maniro loti nafte. Vse to govoričenje o destruktivni zadetosti! Nekaj te reči zliješ v avto in že lahko drviš s 160 kilometri na uro, povoziš sosedovega psa in nepopravljivo razcefraš atmosfero.«
Vonnegutovo pisanje je družbenokritično in politično opredeljeno, a neideološko. »Socializem ni nič bolj grešna beseda kakor krščanstvo. Nič bolj ni socializem predpisoval Josipa Stalina in njegove tajne policije ter razrušenih cerkva, kakor je krščanstvo predpisovalo špansko inkvizicijo.« Ta nedogmatičnost je značilna tudi za njegov pogled na literaturo. Najbrž je edini avtor, ki lahko prepričljivo in neprisiljeno primerja Pepelko, Kafkovo Preobrazbo in Hamleta. Takšno ironično distanco pa vseskozi ohranja tudi do sebe in svojega ustvarjanja.
Okus zadnjih besed, ki nam jih je zapustil veliki, modri »mož brez domovine«, je trpek. Slika človeštva s ptičje ali še bolje marsovske perspektive je apokaliptična: nepopravljivo uničen planet Zemlja, nesmiselne vojne, socialna neenakost. Čisto od blizu pa je še vedno moč uzreti lepoto: dragulj na čelu indijske prodajalke časopisov, zven glasbe, pitje limonade in klepet na vroč poletni dan. A kaj, ko te stvari pogosto prezremo. Zato nas Vonnegut roti, naj bomo pozorni na to, kdaj smo srečni, in naj v tistem trenutku vzkliknemo, zamrmramo ali vsaj pomislimo: »Če to ni čudovito, potem ne vem, kaj je.«
__________________
Pod črto: Vonnegutov sin Mark je dobil ime po Marku Twainu, ki ga je pisatelj zelo cenil. Oba »velika ameriška pesimista« pa si nista bila podobna le po literarnem slogu, ampak tudi po videzu.


 
Mnenja kupcev

Ta knjiga zaenkrat še nima mnenj. Prispevajte ga vi!

Oddaj mnenje »

Dodaj svoje mnenje

Vaše ime

Vpis mnenja o knjigi


Pridržujemo si pravico, da ne objavimo vašega mnenja, če se ne sklada z načeli naše spletne strani oz. s splošnimi načeli dostojnosti. Pri objavi mnenja se bo prikazalo tudi vaše ime in priimek.


 

« Kupci, ki so kupili to knjigo, so kupili tudi »

Nasilno življenje

Pier Paolo Pasolini

Cena: 24,90 EUR

-5% za člane knjižnega kluba

dodaj v voziček »

Nikoli več spati

Friderik Willem Hermans

Cena: 24,90 EUR

-5% za člane knjižnega kluba

dodaj v voziček »


 

Kozmokomične

Italo Calvino

Cena: 24,90 EUR

-5% za člane knjižnega kluba

dodaj v voziček »


 

Vse cene v spletni knjigarni že vsebujejo DDV.

Izdelava spletnih strani: boomerank
© 2006-2013 založba Didakta | Zaupnost podatkov | Pravno obvestilo | Piškotki
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se