slo | eng

Pozdravljeni! Člani knjižnega kluba kupujejo ceneje. Prijavite se!

Natisni to stran  Pošlji prijatelju

JEGOR GAJDAR

Jegor Gajdar je znani ruski ekonomist, politik, državnik in publicist.


Vlada, ki jo je na začetku devetdesetih let vodil Jegor Gajdar, je znala prestrukturirati gospodarstvo ter postaviti temelje tržnega gospodarstva in ruskih državnih ustanov.

 

Jegor Gajdar (1956-2009) je bil sovjetski in ruski ekonomist, politik in pisec, krajši čas pa tudi ruski predsednik vlade. Najbolj znan je po svojih kontroverznih reformah, ki so učinkovale kot "šok terapija" v postsovjetski Rusiji po razpadu Sovjetske zveze. Mnogi Rusi so ga imeli za odgovornega za ekonomske težave, ki so v devetdesetih letih 20. stoletja pestile državo in se odražale v množični revščini in hiperinflaciji, medtem ko so ga liberalni politiki slavili kot moža, ki je storil, kar je bilo treba storiti, da bi rešili državo pred popolnim kolapsom. Jeffrey Sachs, direktor Columbia University's Earth Institute, ki je bil svetovalec ruske vlade v zgodnjih devetdesetih letih, je Gajdarja imenoval »intelektualni vodja številnih ruskih političnih in ekonomskih reform«.

Jegor Gajdar in George Bush v Beli hiši leta 1992

 

"Gajdar je znal govoriti preprosto. Ni poenostavljal svoje koncepcije, ampak je govoril preprosto o zapletenem. Za to si prizadevajo vsi ekonomisti, toda Gajdarju se je to posrečilo najbolj prepričljivo. Gajdar zna svoje misli predstaviti tako, da sogovornik jasno zagleda pot, ki jo bo moral prehoditi."

Boris Jelcin leta 1993 

Dela Jegorja Gajdarja zajemajo zelo širok spekter aktualnih vprašanj: socioloških, ekonomskih, zgodovinskih in politoloških.

 

»Država in razvoj« je knjiga, ki analizira potek perestrojke in poznejše tržne reforme ter odnos med oblastjo in lastnino v Rusiji.

»Dnevi porazov in zmag« so avtobiografski zapiski, v katerih avtor veliko pozornosti posveča opisu
dogodkov v letih od 1991 do 1993, ko se se v Rusiji ob neposredni udeležbi Jegorja Gajdarja začele strukturne gospodarske reforme.

»Anomalije gospodarske rasti« so knjiga, ki osvetljuje gospodarske težave v prehodnem obdobju.

»Dolgi čas. Rusija v svetu: študije o zgodovini gospodarstva« - avtor skuša v knjigi osmisliti mesto Rusije v svetovnem socialnoekonomskem procesu in njen prehod k tržni ekonomiji po zlomu socializma.

»Propad imperija. Učne ure za sodobno Rusijo« je knjiga o ekonomskih napakah, ki jih je
naredila Sovjetska zveza in ki so botrovale njenemu razpadu. Knjiga se opira na obsežno arhivsko in
dokumentarno gradivo iz tistega obdobja. »Razpotja sodobne ruske zgodovine« - v knjigi avtor na podlagi dokumentov, dejstev in ekonomske statistike poda retrospektiven pregled zgodovinskih razpotij, na katerih je stala Rusija. 

PREDSTAVITEV KNJIGE V LJUBLJANI

Predstavitev in novinarska konferenca sta potekali v četrtek, 24. oktobra 2013 ob 12.00 na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (atrij SAZU), Novi trg 2, Ljubljana.

Fotografije s predstavitve knjige v Ljubljani >>

Razvrsti po: aktualnosti | ceni | ceni | naslovu

 

Vse cene v spletni knjigarni že vsebujejo DDV.

Izdelava spletnih strani: boomerank
© 2006-2013 založba Didakta | Zaupnost podatkov | Pravno obvestilo | Piškotki
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se