slo | eng

Pozdravljeni! Člani knjižnega kluba kupujejo ceneje. Prijavite se!

Natisni to stran  Pošlji prijatelju

SFINGA

 

Do druge polovice 20. stoletja so alpinisti preko triglavske severne stene že speljali množico smeri. Edini del, ki je ostajal neosvojen in je med njimi zbujal strahospoštovanje, je bila Sfinga, tristo metrski gladki steber tik pod robom stene. Sfinga se je tudi na vrhuncu železne dobe klasičnega alpinizma, sredi 60-ih let uspešno upirala prvim osvajalcem. Leta 1961 je Alešu Kunaverju in Kazimirju Drašlarju, v levem delu Sfinge uspelo preplezati prvo smer. Njen obraz pa je ostajal ne preplezan vse dokler se pod steno na isto vrv nista navezala Ante Mahkota in Peter Ščetinin. Po številnih urah naporov sta rešila skrivnost obraza in se vpisala v zgodovino, saj je smer pomenila najtežji tehnični vzpon v Sloveniji. Skoraj trideset let kasneje, sta jo povsem prosto preplezala Gregor Kresal in Miha Kajzelj. Tako smo Slovenci še enkrat dobili svojo najtežjo gorsko smer, tokrat preplezano brez tehničnih pripomočkov.

FILM >>

Film na simpatičen in izviren način primerja prvenstveni in prvi prosti vzpon v smeri Obraz Sfinge, ki se nahaja v najbolj markantnem delu triglavske severne stene. Z estetskimi in dih jemajočimi posnetki predstavi lepo in mogočno okolje simbola slovenstva z mistično Sfingo na čelu ter vse štiri protagoniste obeh ključnih vzponov, ki ju ločuje obdobje treh desetletij. Osrednja zgodba gledalca popelje od priprav alpinistov na vzpon, po poti do stene in preko nje, vse do tako želenega vrha.

Film SFINGA je na 5. Festivalu gorniškega filma prejel nagrado občinstva in posebno pohvalo žirije.

Napovednik filma:

Snemalna ekipa

IDEJA
Tine Marenče
Tehnični vodja projekta Sfinga. Svoje življenje je zapisal goram...

SCENARIJ
Gregor Kresal
Je scenarist in organizacijski vodja projekta Sfinga...

REŽIJA
Vojko Anzeljc
Serija Odklop, Adrenalina, Trafika, filmi Zadnja večerja, Gola resnica...

PRODUKCIJA
Produkcijska skupina Mangart
www.mangart.net, Sfinga Pro, Produkcija Viharnik

Več >>  

 

KNJIGA >>

 

Četrta, dopolnjena in spremenjena izdaja: SFINGA - zadnja skrivnost triglavske stene avtorja Anteja Mahkote. Priložnostna izdaja ob premieri igrano-dokumentarnega filma Sfinga, s 40 stransko barvno prilogo.

Več >>

NAPOVEDUJEMO >>

V zbirki Sfinga bo poleg filma Sfinga in knjige Anteja Mahkote Sfinga: zadnja skrivnost triglavske stene, v letu 2011 izšla tudi knjiga Triglavska sfinga izpod peresa Dušice Kunaver.

Celoten projekt SFINGA je predstavljen tudi na www.sfinga.net

 


Vse cene v spletni knjigarni že vsebujejo DDV.

Izdelava spletnih strani: boomerank
© 2006-2013 založba Didakta | Zaupnost podatkov | Pravno obvestilo | Piškotki
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se