slo | eng

Pozdravljeni! Člani knjižnega kluba kupujejo ceneje. Prijavite se!

Natisni to stran  Pošlji prijatelju

Pink

Janja Vidmar

Pink je duhovito branje, ki bralca dobesedno ponese s seboj v osemdeseta leta, v čas avtoričinega odraščanja. Roman ima avtobiografske poteze, čeprav ne gre za tipično avtobiografijo, pač pa za opis dogodkov iz mladosti neke generacije.

Cena: 14,90 EUR

-5% za člane knjižnega kluba

Na zalogi.
Dostavimo v 2 delovnih dneh.

3 za 2

Pri nakupu treh knjig s to oznako,
vam najcenejšo podarimo.

 

Št. strani: 140

Vezava: broširana

Format: 200 x 120 mm

Založba: Didakta

Ilustrator: Urh Sobočan

 
Opis knjige

Janja Vidmar velike mladostne probleme, ki se zdijo nerešljivi, opiše humorno, ampak vse opisano lahko postane smešno šele zdaj, ko iz časovne distance gleda na preteklost. 

V delu so opisani pomembni dogodki: zgodovinski (ti so povezani s Titom) in osebni (Jancino odraščanje, težave s sprejemanjem lastnega telesa, iskanje smisla in postavljanje ciljev), oboji pa so med seboj prepleteni. Jancina izkušnja je pravzaprav izkušnja odraščanja ob koncu socializma pred razpadom Jugoslavije: hrepenenje po kavbojkah Levi's, dobrinah, ki jih ni bilo, so se pa dobile takoj čez mejo v Avstriji (kava, čokolada, vinilne plošče svetovno priznanih izvajalcev glasbe ...) in hkrati izkušnja dozorevanja iz majhne deklice, ponosne Titove pionirke, do rokerice, ki z izgubo nedolžnosti na dan Titove smrti prestopi iz otroštva v ženskost. Naslov romana se nanaša na Jancino rdečico, ki jo obliva vedno, najpogosteje ob najmanj primernih trenutkih.

Pink je knjiga za mlade, ki ob odraščanju odkrivajo meje sveta in odrasle, ki se bodo s smehom in nostalgijo spomnili preteklih let.

 

Knjiga je prejela znak kakovosti Zlata hruška.

 

Knjiga je prejela tudi nagrado Večernica.

Žirija za nagrado, ki jo podeljuje časopisna hiša Večer, je zapisala, da gre za pisateljičin najbolj avtobiografski roman do zdaj, umeščen v 70. leta v Maribor. Žirija za izbor večernice v sestavi Tone Partljič, Manca Perko, Dragica Haramija, Ida Mlakar in Melita Forstnerič Hajnšek je v utemeljitvi navedla, da je Pink, ki je izšel pri založbi Didakta, "hommage generaciji, ki je rasla v času hlepenja po zahodnih dobrinah, kot so bile milka, banane, rama, generaciji, ki ni imela ničesar, je pa imela drug drugega, kot pravi pisateljica".

Avtorici je po mnenju žirije uspelo z jasno gesto obvladati vso gmoto spominov in jih organizirati v zabavno, pikro, otožno, avtoironično zgodbo, ki deluje sveže in vznemirljivo za vse generacije - tiste, ki so še doživele redukcije, somrak Titovega odhajanja, "švercanje", in one, rojene po Titovi smrti. Za tiste, ki niso doživeli rockerskih "frikov", Titovih pionirjev, mladincev in državnih blagovnih rezerv, pa Pink odstira svet odraščanja, ki s tem današnjim nima, pa spet ima toliko skupnega. (vir: RTV SLO).

DRAMSKA PREDSTAVA PINK 

Lutkovno gledališče Ljubljana je na svoj Dramski oder za mlade postavilo predstavo Pink, ki je nastala po istoimenskem, nagrajenem mladinskem romanu Janje Vidmar, ki je izšel pri založbi Didakta. Pink je predstava za mlade, ki ob odraščanju odkrivajo meje sveta in odrasle, ki se bodo s smehom in nostalgijo spomnili preteklih let. Junakinja Janca odrašča v socialističnih sedemdesetih letih, a se podobno, kot vsak najstnik sooča z zadregami, ki jih prinašajo najstniška leta in odraščanje. Od prvega poljuba in ljubezni, do menjanja identitete med hipiko in pankerico, odraščanje, ki se konča s prvim seksom na dan Titove smrti.

Dramska predstava Pink 

Roman Pink, na katerem temelji tudi predstava, govori o odraščanju Janjice (v predstavi jo igra Alenka Tetičkovič) v krogu svoje družine v času, ki ga ni več, a so ga naše generacije doživele, druge mlajše pa doživljale in spremljale skozi naše pripovedi. Ta čas je nekako še vedno prisoten v našem življenju in interpretiran skozi različne zorne kote. Foto: LGL


 
Mnenja kupcev

1. | Laura | 20. 11. 2009

Štajerci smo zakon!!!!! bravo Janjaaaaa!

Oddaj mnenje »

Dodaj svoje mnenje

Vaše ime

Vpis mnenja o knjigi


Pridržujemo si pravico, da ne objavimo vašega mnenja, če se ne sklada z načeli naše spletne strani oz. s splošnimi načeli dostojnosti. Pri objavi mnenja se bo prikazalo tudi vaše ime in priimek.


 

« Kupci, ki so kupili to knjigo, so kupili tudi »

 

Modro jezero je danes zeleno

Jutta Treiber

Cena: 14,90 EUR

-5% za člane knjižnega kluba

Konec s slabimi ocenami (Mladostniki)

Britta Weimer, Sabine Hess, Manuela Brademann

Cena: 12,90 EUR
Akcijska cena:
7,99 EUR

dodaj v voziček »


 

Vse cene v spletni knjigarni že vsebujejo DDV.

Izdelava spletnih strani: boomerank
© 2006-2013 založba Didakta | Zaupnost podatkov | Pravno obvestilo | Piškotki
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se