slo | eng

Pozdravljeni! Člani knjižnega kluba kupujejo ceneje. Prijavite se!
Prva stran > E-knjigarna > Enciklopedije > Naravoslovje > Astronomija na Slovenskem

Natisni to stran  Pošlji prijatelju

Astronomija na Slovenskem

Marijan Prosen, dr. Stanislav Južnič

Astronomija na Slovenskem in slovenski astronomi na tujem (12. - 21. stoletje).

Cena: 39,90 EUR

-5% za člane knjižnega kluba

Na zalogi.
Dostavimo v 2 delovnih dneh.

 

Št. strani: 284

Vezava: broširana

Format: 265 x 210 mm

Založba: Didakta

 
Opis knjige

Avtorja sta v knjigi Astronomija na Slovenskem opisala tisočletno tradicijo astronomije na slovenskih tleh in delovanja naših astronomov v tujini. Marsikje sta zaorala ledino in izpostavila doslej neznana dejstva. Slovenska astronomija ima globoko in dolgo tradicijo. Zavest o njej ni le stvar zgodovinarjev, temveč predvsem in povsem prispevek k samozavesti kakega naroda.

To, zares zelo obsežno in enkratno zgodovino slovenske astronomije, sta sestavljala nekaj let. Menita in upata, da sta opravila veliko delo. O tem seveda sodijo bralci. Prav zato sta knjigo napisala za najširši krog bralcev.

O avtorjih:

Marijan Prosen - Majo, rojen v Brežicah, je poklicni astronom ter prof. mat. in fiz. - učitelj svetnik. Diplomiral je pri prof. Dominku. Deset let je delal na Astronomsko-geofizikalnem observatoriju na Golovcu, ostala leta do upokojitve pa je poučeval matematiko, fiziko in astronomijo na srednjih šolah v Ljubljani, vmes delal na Zavodu za šolstvo Republike Slovenije. Je pedagog in pisec učbenikov, strokovno in poljudnoznanstveno deluje kot propagator astronomije in pisec vsebin svetovne in naše zgodovine astronomije (gl. Astronomija v Enciklopediji Slovenije in še Perlah, Strauss, Vega, Hallerstein, Plemelj, Čermelj, Dominko, Valvasor in dr.), delno na slovenskem astronomskem izrazoslovju (Leksikon astronomije) in imenoslovju (Imena nebesnih teles) in nekoliko na literarnem področju (pravljice za otroke). Piše izključno v slovenskem jeziku, na kar je ponosen. Njegova bibliografija obsega okoli 80 publikacij, petina je učbenikov astronomije in geometrije. Spisal je še okoli 1200 člankov, imel okoli 330 astronomskih delavnic, skupinskih opazovanj in predavanj ter samostojno razstavo svojih del. Za poljudno delo Utrinki iz astronomije je prejel Levstikovo nagrado in pri Slovenski znanstveni fundaciji (SZF) priznanja Donator, Zvezda leta in Prometej znanosti, za življenjsko delo pa nagrado Republike Slovenije na področju šolstva (nekdanja Žagarjeva nagrada). Prejel je tudi red dela s srebrnim vencem. M. Prosen že dalj časa objavlja prispevke o zgodovini naše astronomije. Zadnjih nekaj let večkrat sodeluje s S. Južničem. Do zdaj sta skupaj objavila več kot deset člankov in tri knjige o pomembnih slovenskih znanstvenikih, in sicer Josip Plemelj in komet, Fran Dominko v slovenski astronomiji in J. V. Valvasor in astronomija.

Američan in Slovenec dr. Stanislav Južnič je bil rojen v San Franciscu. Diplomiral je na oddelku za tehniško fiziko Univerze v Ljubljani pri akademiku prof. dr. Robertu Blincu. Magistriral in doktoriral je na oddelku za zgodovino iste univerze leta 1999 pri akademiku prof. dr. Vasiliju Meliku. Njegovo osnovno področje raziskovanja je fizika kranjskih jezuitov in njihovih študentov v 17. in 18. stoletju. Po doktoratu je na univerzi Saint Louis in pri oddelku za zgodovino znanosti Univerze v Oklahomi raziskoval uspehe kranjskega jezuita-astronoma Avguština Hallersteina v Pekingu (2002), znanstveno, vojaško in prostozidarsko dejavnost Jurija Vege (2003) ter komaj verjetne uspehe Vegovega profesorja astronomije Gabrijela Gruberja (2004). Zanimajo ga povezave ljubljanskih jezuitov z njihovimi bogatimi meceni knezi Turjačani, z baroni Erbergi, in pa znanstvena snovanja jezuitskega dijaka Janeza Vajkarda Valvasorja. Objavil je nad tristo znanstvenih del v Sloveniji, na Hrvaškem, Poljskem, v Srbiji, Rusiji, Angliji in ZDA. Leta 2006 je odkril drugo izdajo Kopernika, ki je stoletja ležala pozabljena v Ljubljani. Čuti se dolžnega svoje znanje posvetiti tudi spominu na svoje uskoške prednike iz Kostela ob Kolpi; zato je številne objave o rodoslovju južne osrednje Slovenije kronal s knjigo "Kostel", ki je pred nekaj meseci izšla v Pennsylvaniji. S. Južnič že dalj časa objavlja prispevke o zgodovini naše astronomije. Zadnjih nekaj let večkrat sodeluje z M. Prosenom. Do zdaj sta skupaj objavila več kot deset člankov in tri knjige o pomembnih slovenskih znanstvenikih, in sicer Josip Plemelj in komet, Fran Dominko v slovenski astronomiji in J.V.Valvasor in astronomija.


 
Mnenja kupcev

Ta knjiga zaenkrat še nima mnenj. Prispevajte ga vi!

Oddaj mnenje »

Dodaj svoje mnenje

Vaše ime

Vpis mnenja o knjigi


Pridržujemo si pravico, da ne objavimo vašega mnenja, če se ne sklada z načeli naše spletne strani oz. s splošnimi načeli dostojnosti. Pri objavi mnenja se bo prikazalo tudi vaše ime in priimek.


 

« Kupci, ki so kupili to knjigo, so kupili tudi »

Mileva & Albert Einstein (angleška izdaja)

mag. Djordje Krstić

Cena: 19,90 EUR
Akcijska cena:
4,99 EUR

dodaj v voziček »


 

Vse cene v spletni knjigarni že vsebujejo DDV.

Izdelava spletnih strani: boomerank
© 2006-2013 založba Didakta | Zaupnost podatkov | Pravno obvestilo | Piškotki
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se