Brezplačna dostava pri nakupih nad 40,00 € za člane Didaktinega kluba, oz. nad 100 EUR za nečlane.

Brezplačna dostava pri nakupih nad 40,00 € za člane Didaktinega kluba, oz. nad 100 EUR za nečlane.

Didakta-Zlata-Hruška
3 za 2

Hrepenenja in usoda – prve ženske na osemtisočakih

Delo predstavlja prvo kompleksno obravnavanje alpinistične zgodovine in prav tako tudi aktualne problematike, zato ji s tega vidika v svetovnem merilu ni para. S ponosom lahko rečemo, da sta v pričujoči knjigi omenjani tudi Slovenki, Marija Frantar z vzponoma na Nanga Parbat in Kangčendzengo in Marija Štremfelj, prva in do zdaj edina Slovenka na Everestu, ter njen vzpon na Broad Peak. Hrepenenja in usoda – prve ženske na osemtisočakih

Didakta dostava
Na zalogiDostavimo v 2 delovnih dneh.

29,99 

985 na zalogi

-
+
Število strani:
Vezava:
Založba:
Dimenzije (š x v):
17 x 24 cm

Pri nakupu treh knjig s to oznako, vam najcenejšo podarimo.

Na voljo tudi v

Emka.siBiblos

Opis

Na planetu Zemlja imamo 14 gorskih vrhov, ki presegajo magično mejo 8000 metrov. Medtem ko so moški prve vzpone na vrhove himalajske krone zaključili v 60. letih 20. stoletja, so prve ženske na vrhu osemtisočaka Manaslu z velikim časovnim razmikom postale šele Japonke leta 1974.

Ta knjiga v prvi vrsti opisuje zgodovino ženskega osvajanja vseh osemtisočakov, vendar se ne izogiba geografskim, verskim ali političnim vprašanjem, ki k eksotiki visokogorskega alpinizma nedvomno sodijo. Na zelo berljiv in verodostojen način so opisane tako neverjetne zgodbe posameznih akterk, najsi so bile uspešne ali neuspešne, kot tudi burne spremembe, ki jih je gorništvo doživljalo v zadnjem času.

Avtorica knjige, pomembna češka alpinistka Dina Štěrbová, je neutrudno in marljivo celih 14 let zbirala informacije o prvih ženskah na teh gorskih velikanih.

Mnogo jih je osebno obiskala, da bi pridobila za knjigo potrebne informacije in fotografije, nekatere podatke so ji zaupali bližnji preminulih, druge je odkrila v arhivih planinskih zvez. Velik poudarek je namenjen avtentičnosti posameznih dejstev. Kdor bi sklepal, da je bila zgodovina ženskega osvajanja osemtisočakov enostavna in premočrtna, bi se motil.

Usode prvih žensk na najvišjih vrhovih so bile pogosto zelo zapletene, celo krute, in izpolnjevanje sanj o osemtisočakih je zahtevalo ne le ogromno energije, alpinističnih veščin, neomajnost, pogum in garanje, ampak pogosto tudi kljubovanje neverjetnim duševnim frustracijam. Na žalost velja tudi, da so ženske svoje »osemtisočkratne« sanje in hrepenenja pogosto plačale ne samo s solzami in krvjo, ampak večkrat tudi z najvišjo ceno.

Namen te edinstvene knjige je avtentično in dokumentarno vživljanje v hrepenenja in usode vseh akterk 24 let trajajoče ženske odiseje, ki se je je, kot uspešna himalajistka, udeležila tudi avtorica sama. Delo predstavlja prvo kompleksno obravnavanje te aktualne problematike in ji s tega vidika v svetovnem merilu ni para.

Dina Štěrbová (1940) je ena pomembnejših čeških alpinistk. Med drugim je osvojila Nošak, Pik Lenin in Pik Korženevske, udeležila se je več odprav v Himalajo (Everest, Broad Peak, Nanga Parbat, Manaslu), izpostaviti pa je treba dva vzpona: na Čo Oju (prvi češkoslovaški vzpon in hkrati prvi ženski vzpon) in Gašerbrum 2 (prvi češkoslovaški vzpon).

Ena najboljših gorniških knjig, kar sem jih prebral.
Viki Grošelj, alpinist

Cena e-knjige je 19,99 EUR.

O knjigi so zapisali:

ŽENSKE NA VRHU

Gorniška literatura slovenskih avtorjev je bogato založena, tudi prevodi tujih založb v ničemer ne zaostajajo. Je pa le malo knjig, najbrž bi jih lahko našteli na prste ene roke (če sploh), ki se v celoti posvečajo ženskemu osvajanju najvišjih vrhov. Zdaj imamo na knjižnih policah končno slovenski prevod enega prelomnih knjižnih del, ki kompleksno obravnavajo problematiko ženskega osvajanja najvišjih gora. (Anja Intihar, Delo)

Alpinizem v Himalaji je ena od najžlahtnejših oblik plezanja, ki zahteva od človeka poleg drugih veščin tudi psihične sposobnosti, kot so vztrajnost, vzdržljivost, pogum in empatijo.

Ženske, uspešne v Himalaji, so pisale zgodbe svojih vzponov z zamikom, a z močnim pečatom ženskosti.
Marija Štremfelj

Žensko vrhunsko plezanje na velikih višinah sledi povsem enakim ciljem kot moško. To je, opraviti vzpon čim višje težavnostne stopnje na čim višji nadmorski višini. Če je le mogoče, po novi smeri in v alpskem slogu.

Čeprav je celotni svetovni himalajizem, razen res redkih izjem, trenutno v krizi, smo Slovenci trdno zasidrani v njegovem najožjem vrhu. In da ne bo dvomov, Slovenke tudi. Upam in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje. Prav vsem omenjenim slovenskim alpinistkam, plezalkam, himalajkam in pustolovkam v pričujočem zapisu, gre zahvala za to.

Viki Grošelj

V knjigi Dine Štěrbove Hrepenenja in usoda – Prve ženske na osemtisočakih  so opisani odlični dosežki alpinistk, ob tem pa tudi nesreče in žalostni konci najboljših, o katerih večinoma nismo dosti vedeli.

France Malešič, Gore-Ljudje.net

Iz vsebine:

O neki poti pod Kangčendzengo
Od zgodovine k sodobnosti
Manaslu
Mount Everest
GašerbrumII
Anapurna
Šiša Pangma
Daulagiri
GašerbrumI
Broad Peak
Čo Oju
Nanga Parbat
K2
Makalu
Lotse
Kangčendzenga
Spremna beseda – Vseh štirinajst
Viktor Grošelj: Slovenke v Himalaji

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Hrepenenja in usoda – prve ženske na osemtisočakih”

Komplet vodnikov Slovenske stene in Gore Slovenije.

 

 

3 za 2
Dimenzije (š x v):
16 x 21.5 cm

Slovenske stene in Gore Slovenije (komplet)

49,99 

Monografija Gore Slovenije je udobno izhodišče za vse, ki želite pobegniti iz napornega vsakdana v gorsko naravo. Deseti vodnik Andreja Stritarja – priznanega gorniškega pisca!
3 za 2

Gore Slovenije (knjiga sezone)

29,90 

Slane zgodbe so literarni prvenec Andreja Trefalta, strastnega morjeplovca, ki je kljub mišični distrofiji pol življenja preživel na morju. Avtor vas v zbirki triintridesetih zgodb popelje skozi več kot štirideset let pustolovskih dogodivščin in občasnih katastrof.

NOVO
Dimenzije (š x v):
150 x 215 cm

Slane zgodbe

24,99 

Spomini na deset let potepanj z jadrnico Daddy’s Dream. Bila je želja, ki so je hranile sanje. In sanje so dobile ime Daddy’s
Dream. Sanje o svobodi na valovih pod jadri. Po vseh mogočih lukah Mediterana, kjer vsak kamen pove zgodbo o tisočletni zibelki zahodne civilizacije. Uresničene sanje

Uresničene sanje

29,99 

Po sledeh junakinj iz zgodovine … Kaj lahko štiridesetletna ženska brez otrok počne v svojem življenju? Skoči na letalo in sledi stopnjam umetnic in raziskovalk iz zgodovine, ki so za časa svojega življenja spreminjale svet.

“Popotniška knjiga leta!” The Independent

Ženske, na katere mislim ponoči

3 za 2
Dimenzije (š x v):
15 x 22.5 cm

Ženske, na katere mislim ponoči

24,99