Brezplačna dostava pri nakupih nad 40,00 € za člane Didaktinega kluba, oz. nad 100 EUR za nečlane.

Brezplačna dostava pri nakupih nad 40,00 € za člane Didaktinega kluba, oz. nad 100 EUR za nečlane.

Didakta-Zlata-Hruška
3 za 2

Pink

Pink je duhovito branje, ki bralca dobesedno ponese s seboj v osemdeseta leta, v čas avtoričinega odraščanja. Roman ima avtobiografske poteze, čeprav ne gre za tipično avtobiografijo, pač pa za opis dogodkov iz mladosti neke generacije.

Didakta dostava
Na zalogiDostavimo v 2 delovnih dneh.

14,90 

14 na zalogi

-
+
Število strani:
Vezava:
Založba:

Pri nakupu treh knjig s to oznako, vam najcenejšo podarimo.

Opis

Janja Vidmar velike mladostne probleme, ki se zdijo nerešljivi, opiše humorno, ampak vse opisano lahko postane smešno šele zdaj, ko iz časovne distance gleda na preteklost.

V delu so opisani pomembni dogodki: zgodovinski (ti so povezani s Titom) in osebni (Jancino odraščanje, težave s sprejemanjem lastnega telesa, iskanje smisla in postavljanje ciljev), oboji pa so med seboj prepleteni. Jancina izkušnja je pravzaprav izkušnja odraščanja ob koncu socializma pred razpadom Jugoslavije: hrepenenje po kavbojkah Levi's, dobrinah, ki jih ni bilo, so se pa dobile takoj čez mejo v Avstriji (kava, čokolada, vinilne plošče svetovno priznanih izvajalcev glasbe …) in hkrati izkušnja dozorevanja iz majhne deklice, ponosne Titove pionirke, do rokerice, ki z izgubo nedolžnosti na dan Titove smrti prestopi iz otroštva v ženskost. Naslov romana se nanaša na Jancino rdečico, ki jo obliva vedno, najpogosteje ob najmanj primernih trenutkih.

Pink je knjiga za mlade, ki ob odraščanju odkrivajo meje sveta in odrasle, ki se bodo s smehom in nostalgijo spomnili preteklih let.

Knjiga je prejela znak kakovosti Zlata hruška.

Knjiga je prejela tudi nagrado Večernica.

Žirija za nagrado, ki jo podeljuje časopisna hiša Večer, je zapisala, da gre za pisateljičin najbolj avtobiografski roman do zdaj, umeščen v 70. leta v Maribor. Žirija za izbor večernice v sestavi Tone Partljič, Manca Perko, Dragica Haramija, Ida Mlakar in Melita Forstnerič Hajnšek je v utemeljitvi navedla, da je Pink, ki je izšel pri založbi Didakta, "hommage generaciji, ki je rasla v času hlepenja po zahodnih dobrinah, kot so bile milka, banane, rama, generaciji, ki ni imela ničesar, je pa imela drug drugega, kot pravi pisateljica".

Avtorici je po mnenju žirije uspelo z jasno gesto obvladati vso gmoto spominov in jih organizirati v zabavno, pikro, otožno, avtoironično zgodbo, ki deluje sveže in vznemirljivo za vse generacije – tiste, ki so še doživele redukcije, somrak Titovega odhajanja, "švercanje", in one, rojene po Titovi smrti. Za tiste, ki niso doživeli rockerskih "frikov", Titovih pionirjev, mladincev in državnih blagovnih rezerv, pa Pink odstira svet odraščanja, ki s tem današnjim nima, pa spet ima toliko skupnega. (vir: RTV SLO).

DRAMSKAPREDSTAVA PINK

Lutkovno gledališče Ljubljana je na svojDramski oder za mlade postavilo predstavo Pink, ki je nastala po istoimenskem, nagrajenem mladinskem romanu Janje Vidmar, ki je izšel pri založbi Didakta. Pink je predstava za mlade, ki ob odraščanju odkrivajo meje sveta in odrasle, ki se bodo s smehom in nostalgijo spomnili preteklih let. Junakinja Janca odrašča v socialističnih sedemdesetih letih, a se podobno, kot vsak najstnik sooča z zadregami, ki jih prinašajo najstniška leta in odraščanje. Od prvega poljuba in ljubezni, do menjanja identitete med hipiko in pankerico, odraščanje, ki se konča s prvim seksom na dan Titove smrti.

Dramska predstava Pink

Roman Pink, na katerem temelji tudi predstava, govori o odraščanju Janjice (v predstavi jo igra Alenka Tetičkovič) v krogu svoje družine v času, ki ga ni več, a so ga naše generacije doživele, druge mlajše pa doživljale in spremljale skozi naše pripovedi. Ta čas je nekako še vedno prisoten v našem življenju in interpretiran skozi različne zorne kote. Foto: LGL

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Pink”

Poetično bralno popotovanje, ki odpira prostor za pogovor z otroki o vojni in migracijah.

Vrtiljak

22,99 

Slovenska pedagoška revija.

Revija Didakta 219

11,99 

Novakov roman “Zvezde bodo ugasnile, če povem jim svojo zgodbo” je presunljivo in aktualno branje za mladino in odrasle. Skozi prvoosebno izpoved mladega Haruna plast za plastjo odstira univerzalno pripoved o upanju in trpljenju begunskih družin po svetu. Roman izpoveduje zgodbo družine Hallaj, ki je zaradi vojne in želje po varnejšem ter človeka vrednem življenju prisiljena zapustiti svoj edini dom, ki ga je kdaj koli poznala, in se podati v neznano.

3 za 2

Zvezde bodo ugasnile, če povem jim svojo zgodbo

14,99 

Knjiga o odnosih, samospoštovanju otrok, družinskem in šolskem okolju.

Zrcalo odraščanja

27,90 

30 najpomembnejših teorij za mlade genije, pojasnjenih v pol minute.

Znanost v 30 sekundah

16,90 

O ljubezni, vzgoji in igri z vašim otrokom. Strastno, a objektivno napisan prvi vzgojni priročnik, ki ne pripoveduje o tem, kakšna je najboljša vzgoja, ampak to utemeljuje z znanstvenimi dejstvi.

Znanost o vzgoji (2. dopolnjena izdaja)

34,99