slo | eng

Pozdravljeni! Člani knjižnega kluba kupujejo ceneje. Prijavite se!

Natisni to stran  Pošlji prijatelju

Angeli

Tone Pavček

Pesnik Tone Pavček (1928-2011) je, preden se je poslovil, dokončal svojo zadnjo pesniško zbirko, v kateri je spregovoril o angelih, ki so, tako kot ljudje, sila različni, a skoraj vedno pripravljeni, da storijo kaj dobrega. Zadnja Pavčkova zbirka ne govori o nadnaravnih bitjih iz nebes, temveč je v svoji virtuozni pesniški igri in igrivosti čudovita hvalnica največji dragocenosti, ki jo imamo - življenju

Cena: 22,95 EUR

Na zalogi.
Dostavimo v 2 delovnih dneh.

 

Št. strani: 96

Vezava: trda

Format: 250 x 190 mm

Založba: Mladinska knjiga

 
Opis knjige

Pesnik Tone Pavček (1928-2011) je, preden se je poslovil, dokončal svojo zadnjo pesniško zbirko, v kateri je spregovoril o angelih, ki so, tako kot ljudje, sila različni, a skoraj vedno pripravljeni, da storijo kaj dobrega. Zadnja Pavčkova zbirka ne govori o nadnaravnih bitjih iz nebes, temveč je v svoji virtuozni pesniški igri in igrivosti čudovita hvalnica največji dragocenosti, ki jo imamo  - življenju.

Zdaj pa je že tako, da pesniki likvidirajo srce -
nobenega srca več v nobenem verzu, nobene romantike, jaz pa hočem
še in še novo srce za nove podvige, za nove brige, za nove verige,
zvezane okrog tega ali onega dekleta, in biti mali sladki suženj.
Tone Pavček

Pesmim je dodana tudi spremna beseda Saše Pavček.
Izsek iz spremne besede:

Očetovi angeli

Angeli mojega očeta me preletavajo od dneva, ko očeta ni več, vedno pogosteje in vedno bolj zavezujoče. Vsak dan njegove dolge bolezni so ga spremljali in v najbolj težkih trenutkih, ko se je telo borilo z bolečino in pljuča s hlastanjem po zraku, se mi je zazrl v oči in njegov kazalec mi je pomignil, da mi mora še nekaj važnega povedati, preden bi njegov močni glas zamrl. Ničkolikokrat sem se napeta in solzna sklonila k njemu in prisluhnila naročilu, naj poskrbim za Angele. V strahu, da bi glas potihnil, sem se stisnila čisto blizu obraza in vedno mi je z istim žarom, predanostjo in skrbjo naročal, naj jih nesem v tisk. V Mladinsko knjigo, da konča, kjer je začel. Naj bo lepa knjiga in naj izide na Prešernov dan 2012. Seveda bom, sem vedno odvrnila, prej boš naredil korekture in pregledal ilustracije, pa na predstavitev boš šel. Navadno se je nasmehnil in dodal, morda pa res. Ti prizori so se ponavljali iz meseca v mesec vse leto, vrteli so se kot star mlinski kamen, ki melje življenje in ga spreminja v prah. Kljub vsemu hudemu sem slutila, da imava še čas. Slutila tudi, da obilni zimski sneg leta 2010 ni njegova zadnja bela odeja. Ne, ni ga vzel lanski sneg, vzel ga je prvi letošnji 20. oktobra. S čisto mladimi, živo modrimi očmi je strmel vanj.
Kaj gledaš, dedo?
Popolnoma jasne, čudežno mlade oči na izmučenem obrazu so žarele kot nikoli doslej. Poprej je doživel še zadnjo pomlad, poletje in jesen, vedno na robu smrti in vedno s peresom v roki. Pisal je svoje nove, zadnje angele...
Saša Pavček 

Ena izmed pesmi v knjigi

Moj angel

Pravijo, da ima vsak
svojega angela.
Moj je čisto meni enak:
nikoli ga ni doma.

Ko ga kličem, ga ni.
Ko ga iščem, ga ni.
Ko sem priden, ga ni.
Morda ga pa sploh ni.

A včasih se kar pojavi.
Če sem tiho, pozdravi,
če grd, me krcne po glavi
ali pa nogo podstavi,

da kot prava neroda
na suhem po tleh zgrmim.
Tako se igra. Škoda,
da jaz se ne morem z njim.


 
Mnenja kupcev

Ta knjiga zaenkrat še nima mnenj. Prispevajte ga vi!

Oddaj mnenje »

Dodaj svoje mnenje

Vaše ime

Vpis mnenja o knjigi


Pridržujemo si pravico, da ne objavimo vašega mnenja, če se ne sklada z načeli naše spletne strani oz. s splošnimi načeli dostojnosti. Pri objavi mnenja se bo prikazalo tudi vaše ime in priimek.


 

Vse cene v spletni knjigarni že vsebujejo DDV.

Izdelava spletnih strani: boomerank
© 2006-2013 založba Didakta | Zaupnost podatkov | Pravno obvestilo | Piškotki
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se