Brezplačna dostava pri nakupih nad 40,00 € za člane Didaktinega kluba, oz. nad 100 EUR za nečlane.

Brezplačna dostava pri nakupih nad 40,00 € za člane Didaktinega kluba, oz. nad 100 EUR za nečlane.

Didakta-Zlata-Hruška
3 za 2

Beli kralj

Roman Beli kralj je skupek osemnajstih zgodb, ki jih povezuje pripoved enajstletnega dečka, potem ko mu pred očmi odvedejo očeta v zloglasno delovno taborišče.

Didakta dostava
Na zalogiDostavimo v 2 delovnih dneh.

7,99 

95 na zalogi

-
+
Število strani:
Vezava:
Založba:
Dimenzije (š x v):
13.5 x 20 cm

Pri nakupu treh knjig s to oznako, vam najcenejšo podarimo.

Opis

Dragomanovo najbolj priljubljeno delo Beli kralj, ki je izšlo že v 30 svetovnih jezikih, velja za enega izmed izjemnih literarnih odkritij zadnjega časa.

Beli kralj je skupek osemnajstih zgodb, ki jih povezuje pripoved enajstletnega dečka, potem ko mu pred očmi odvedejo očeta v zloglasno delovno taborišče. Džata, tako je ime dečku, ostane edini moški pri hiši, saj celo stari oče po sinovi aretaciji ostane zvest oblasti. V tej pretresljivi prvoosebni pripovedi dečka iz blokovskega naselja v času nekdanjih totalitarističnih režimov vzhodnega bloka -Romunije, Madžarske – pa se postopoma izriše kompleksna in tragična izkušnja posameznika v razmerju do trenutne oblasti, do okolja, do drugih, ki se prilagajajo napisanim in nenapisanim pravilom preživetja.

György Dragomán se tragike dogajanj ne loteva patetično, z glasnim opisovanjem grozot, ki jih je povzročal totalitarizem, pač pa jih izpoveduje v otroškem jeziku, tako da so zgodbe šolarsko nagajive, fantovsko razigrane, pubertetniško zvedave in navsezadnje … lepe. Skozi pogled enajstletnega dečka se tako v romanu Beli kralj razkriva življenje v nekdanjih totalitarističnih režimih, pogled, ki v vrsti opisov odraščanja ne izgubi nedolžnosti, otroške radoživosti in radovednosti, predvsem pa upanja.

György Dragomán (rojen leta 1973 v romunskem mestu Tirgu Mures) je uveljavljeni madžarski pisatelj. Leta 2002 je izdal delo z naslovom Apusztitás könyve, kar bi v slovenščino prevedli kot Knjiga uničenja, temačno pisanje o življenju mladega arhitekta, ki v od boga pozabljenem zaporu z grozo sluti genocid. Že naslednje leto je za omenjeni roman prejel nagrado za najboljši prozni prvenec leta 2002.

Gre za izjemno nadarjenega, svojevrstnega in izjemnega avtorja, kar dokazuje tudi do sedaj edini v slovenščino prevedeni roman Beli kralj (v izvirniku A fehér király), ki je v madžarščini izšel leta 2005, v slovenščini pa le dobro leto kasneje pri založbi Didakta. O kritiškem uspehu romana zgovorno pričajo njegovi številni prevodi, saj so Belega kralja že prvo leto po izidu začeli prevajati v kar 22 tujih jezikov, trenutno pa se giblje okoli številke 30. György Dragomán je tudi prevajalec, v madžarščino je denimo prevedel dela Samuela Becketta, Jamesa Joyca, Iana McEwana, Irvina Welsha in Mickeya Donnelyja.

Iz recenzije (Dobre knjige)

Roman pisatelja mlajše generacije bodo zato razumeli predvsem bralci, ki so se že kdaj soočili s krutostjo takšne ali drugačne, še zlasti pa socialistične oblasti ali se takšnih krutosti zavedajo in so se pripravljeni z njimi soočiti. Dragomanov roman z naslovom Grmada, ki v slovenščino še ni preveden, pa je bil pred kratkim uvrščen na drugo mesto letvice avstrijske ORF za knjigo meseca.

Odlomek iz knjige

Očeta so takrat odvedli že skoraj pred pol leta in več kot štiri mesece nisva dobila od njega nobenih novic, nobenega pisma, tudi tiste vnaprej napisane taboriščne dopisnice ni bilo nobene, s katero nam je dal vedeti, da je dobro in da je ponosen, da iz dneva v dan prekoračuje normo, ničesar torej nisva vedela o njem, in tudi mamo sem zaman spraševal, kaj meni, zakaj nama oče ne piše in sploh ne odgovori, in tisto soboto sva spet zaman odprla poštni nabiralnik, in videl sem, kako se ji je napel obraz, in ko sva takole šla gor po stopnicah, je začela mama nenadoma kašljati, tako silovito, da se je morala oprijeti ograje, in videl sem, da se ji tresejo ramena, da se sklanja naprej, in vedel sem, da v resnici ne kašlja, pač pa joče, samo zato počne tako, kot da kašlja, ker noče, da bi opazil, noče da bi se prestrašil, in tedaj sem vedel, da zagotovo misli, da je oče umrl, umrl tam na Donavskem jezu, a vedel sem tudi, da to ni res, kajti če bi bilo z očetom kaj narobe, bi jaz to prav gotovo občutil, če drugače ne, potem takole ob jutrih, ko sem si na poti v šolo ogledoval fotografijo, ki sem jo vzel iz njegove vojaške knjižice, kajti v takih primerih sem vselej čutil, da moj oče tam ob Donavskem jezu misli name, že zato, ker je takrat, ko so ga odvedli, obljubil, da se bo vrnil in bo tudi mene ponesel s seboj na morje…

Iz poglavja Afrika, str. 139.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Beli kralj”

Najslavnejšega slovenskega detektiva Tarasa tokrat zločin preseneti na 2800 metrih nadmorske višine. Taras Birsa, izkušen kriminalistični inšpektor na Policijski upravi Ljubljana in nekdanji alpinist, se s svojo policijsko ekipo odpravi na Triglav … Oj, Triglav, moj dom (6. del serije o Tarasu Birsi)

NOVO
Dimenzije (š x v):
13.9 x 20 cm

Oj, Triglav, moj dom (6. del serije o Tarasu Birsi)

24,90 

Prva pop rock glasbena kriminalka, ki vas pelje v svet zakulisja z vsemi bleščicami, ki jih ponuja slava, in temnimi platmi, ki so navadnim smrtnikom neznane. ANDREJ ŠIFRER VOLKOVI

NOVO

VOLKOVI (trda vezava)

37,99 

Prva pop rock glasbena kriminalka, ki vas pelje v svet zakulisja z vsemi bleščicami, ki jih ponuja slava, in temnimi platmi, ki so navadnim smrtnikom neznane. ANDREJ ŠIFRER VOLKOVI

NOVO

18,99 

A Treasury of Slovenian Folklore. Here are presented traditional stories, handed down orally from generation to generation, which helped our ancestors to better understand the world, to learn what is good and right, dangerous or bad, and how to behave in nature and society. 101 folk tales from Slovenia.

Dimenzije (š x v):
185 x 250 cm

101 Folk Tales from Slovenia (2)

39,99 

Alexander McCall Smith ne sledi Larssonovi krvavi tradiciji skandinavskega noirja. Pravzaprav ravno nasprotno, tako rekoč postavljeno na glavo. Zbirka knjig novega žanra, t. i. skandinavskega blanca, začinjenega s ščepcem britanskega humorja in zapakiranega v hudomušno, lahkotno in toplosrčno eskapistično branje. Zbirka kriminalk – skandinavski blanc

Zbirka kriminalk – skandinavski blanc

24,99