Brezplačna dostava pri nakupih nad 40,00 € za člane Didaktinega kluba, oz. nad 100 EUR za nečlane.

Brezplačna dostava pri nakupih nad 40,00 € za člane Didaktinega kluba, oz. nad 100 EUR za nečlane.

Didakta-Zlata-Hruška

Astronomija na Slovenskem

Astronomija na Slovenskem in slovenski astronomi na tujem (12. – 21. stoletje).

Didakta dostava
Na zalogiDostavimo v 2 delovnih dneh.

39,90 

17 na zalogi

-
+
Število strani:
Vezava:
Založba:

Pri nakupu treh knjig s to oznako, vam najcenejšo podarimo.

Opis

Avtorja sta v knjigi Astronomija na Slovenskem opisala tisočletno tradicijo astronomije na slovenskih tleh in delovanja naših astronomov v tujini. Marsikje sta zaorala ledino in izpostavila doslej neznana dejstva. Slovenska astronomija ima globoko in dolgo tradicijo. Zavest o njej ni le stvar zgodovinarjev, temveč predvsem in povsem prispevek k samozavesti kakega naroda.

To, zares zelo obsežno in enkratno zgodovino slovenske astronomije, sta sestavljala nekaj let. Menita in upata, da sta opravila veliko delo. O tem seveda sodijo bralci. Prav zato sta knjigo napisala za najširši krog bralcev.

O avtorjih:

Marijan Prosen – Majo, rojen v Brežicah, je poklicni astronom ter prof. mat. in fiz. – učitelj svetnik. Diplomiral je pri prof. Dominku. Deset let je delal na Astronomsko-geofizikalnem observatoriju na Golovcu, ostala leta do upokojitve pa je poučeval matematiko, fiziko in astronomijo na srednjih šolah v Ljubljani, vmes delal na Zavodu za šolstvo Republike Slovenije. Je pedagog in pisec učbenikov, strokovno in poljudnoznanstveno deluje kot propagator astronomije in pisec vsebin svetovne in naše zgodovine astronomije (gl. Astronomija v Enciklopediji Slovenije in še Perlah, Strauss, Vega, Hallerstein, Plemelj, Čermelj, Dominko, Valvasor in dr.), delno na slovenskem astronomskem izrazoslovju (Leksikon astronomije) in imenoslovju (Imena nebesnih teles) in nekoliko na literarnem področju (pravljice za otroke). Piše izključno v slovenskem jeziku, na kar je ponosen. Njegova bibliografija obsega okoli 80 publikacij, petina je učbenikov astronomije in geometrije. Spisal je še okoli 1200 člankov, imel okoli 330 astronomskih delavnic, skupinskih opazovanj in predavanj ter samostojno razstavo svojih del. Za poljudno delo Utrinki iz astronomije je prejel Levstikovo nagrado in pri Slovenski znanstveni fundaciji (SZF) priznanja Donator, Zvezda leta in Prometej znanosti, za življenjsko delo pa nagrado Republike Slovenije na področju šolstva (nekdanja Žagarjeva nagrada). Prejel je tudi red dela s srebrnim vencem. M. Prosen že dalj časa objavlja prispevke o zgodovini naše astronomije. Zadnjih nekaj let večkrat sodeluje s S. Južničem. Do zdaj sta skupaj objavila več kot deset člankov in tri knjige o pomembnih slovenskih znanstvenikih, in sicer Josip Plemelj in komet, Fran Dominko v slovenski astronomiji in J. V. Valvasor in astronomija.

Američan in Slovenec dr. Stanislav Južnič je bil rojen v San Franciscu. Diplomiral je na oddelku za tehniško fiziko Univerze v Ljubljani pri akademiku prof. dr. Robertu Blincu. Magistriral in doktoriral je na oddelku za zgodovino iste univerze leta 1999 pri akademiku prof. dr. Vasiliju Meliku. Njegovo osnovno področje raziskovanja je fizika kranjskih jezuitov in njihovih študentov v 17. in 18. stoletju. Po doktoratu je na univerzi Saint Louis in pri oddelku za zgodovino znanosti Univerze v Oklahomi raziskoval uspehe kranjskega jezuita-astronoma Avguština Hallersteina

v Pekingu (2002), znanstveno, vojaško in prostozidarsko dejavnost Jurija Vege (2003) ter komaj verjetne uspehe Vegovega profesorja astronomije Gabrijela Gruberja (2004). Zanimajo ga povezave ljubljanskih jezuitov z njihovimi bogatimi meceni knezi Turjačani, z baroni Erbergi, in pa znanstvena snovanja jezuitskega dijaka Janeza Vajkarda Valvasorja. Objavil je nad tristo znanstvenih del

v Sloveniji, na Hrvaškem, Poljskem, v Srbiji, Rusiji, Angliji in ZDA. Leta 2006 je odkril drugo izdajo Kopernika, ki je stoletja ležala pozabljena v Ljubljani. Čuti se dolžnega svoje znanje posvetiti tudi spominu na svoje uskoške prednike iz Kostela ob Kolpi; zato je številne objave o rodoslovju južne osrednje Slovenije kronal s knjigo "Kostel", ki je pred nekaj meseci izšla v Pennsylvaniji. S. Južnič že dalj časa objavlja prispevke o zgodovini naše astronomije. Zadnjih nekaj let večkrat sodeluje z M. Prosenom. Do zdaj sta skupaj objavila več kot deset člankov in tri knjige o pomembnih slovenskih znanstvenikih, in sicer Josip Plemelj in komet, Fran Dominko v slovenski astronomiji in J.V.Valvasor in astronomija.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Astronomija na Slovenskem”

Nagrajeni finski kriminalni roman. Že prvi stavki pritegnejo k branju, da ga kar ne moremo odložiti. Spretno zapisano zgodbo lahko uvrstimo med najboljše, kar ponujajo skandinavske kriminalke.

Zabojnik

14,99 

Poetično bralno popotovanje, ki odpira prostor za pogovor z otroki o vojni in migracijah.

Vrtiljak

22,99 

Slovenska pedagoška revija.

Revija Didakta 219

11,99 

Novakov roman “Zvezde bodo ugasnile, če povem jim svojo zgodbo” je presunljivo in aktualno branje za mladino in odrasle. Skozi prvoosebno izpoved mladega Haruna plast za plastjo odstira univerzalno pripoved o upanju in trpljenju begunskih družin po svetu. Roman izpoveduje zgodbo družine Hallaj, ki je zaradi vojne in želje po varnejšem ter človeka vrednem življenju prisiljena zapustiti svoj edini dom, ki ga je kdaj koli poznala, in se podati v neznano.

3 za 2

Zvezde bodo ugasnile, če povem jim svojo zgodbo

14,99 

Knjiga o odnosih, samospoštovanju otrok, družinskem in šolskem okolju.

Zrcalo odraščanja

27,90 

30 najpomembnejših teorij za mlade genije, pojasnjenih v pol minute.

Znanost v 30 sekundah

16,90