slo | eng

Pozdravljeni! Člani knjižnega kluba kupujejo ceneje. Prijavite se!
Prva stran > E-knjigarna > Strokovna literatura > Druge stroke > Načrtovanje nanoračunalniških struktur

Natisni to stran  Pošlji prijatelju

Načrtovanje nanoračunalniških struktur

dr. Jernej Virant

Uvod v nanoračunalniško logiko. Štiriletna študija z zaključki, ki povedo, kaj bo z računalniškimi strukturami in sistemi v bodočih tridesetih letih.

Cena: 49,90 EUR

-5% za člane knjižnega kluba

Na zalogi.
Dostavimo v 2 delovnih dneh.

 

Št. strani: 388

Vezava: broširana

Format: 235 x 165 mm

Založba: Didakta

 
Opis knjige

Da bomo v kratkem času razumeli in začeli uporabljati nanoračunalniško dizajniranje tudi pri nas, je nujno, da se kar se da hitro pripravimo na velike spremembe v stroki. Predlagana monografija dr. Jerneja Viranta je v tem pogledu izredno pomembna in prej prepozna kot prehitra.

Želimo, da bi naša razvojna in strokovna sfera čim prej ujela gospodarske niše na področju nanoračunalništva, saj takšno delo v razvitem svetu že danes omogoča velike zaslužke.

Delo obravnava  osnove hardverskih, informacijskih in logičnih znanj v domeni celularnih kvantnih avtomatov QCA. Kar štiri leta študija je bilo potrebno, da smo prišli do zaključkov, ki povedo, kaj bo z računalniškimi strukturami in sistemi v bodočih tridesetih letih.

Kvantna mehanika že v tem času predstavlja dežnik, pod katerim vedrijo področja računalništvo, biomedicina, molekularna tehnologija, farmacevtika, materiali in druga  področja. Dežnik predstavlja kvantno modeliranje, ki je vedno bolj uporabno, in to hkrati na vseh omenjenih naravoslovnih področjih. Zadnje omogoča, da lahko hitro prehajamo iz enega področja na drugega in s tem prihaja do sinergijskih rešitev, ki imajo nesluteno prihodnost. Na ta detajl učbenik "Načrtovanje nanoračunalniških struktur - Uvod v nanoračunalniško logiko" daje poseben poudarek in vsebino. Tako je omogočeno, da bodo po učbeniku posegali poleg računalnikarjev in elektronikov tudi drugi naravoslovci, tehnologi in tehniki.

Že v prejšnem stoletju so postavili trditev, da gostota tranzistorjev na komercialni čip raste eksponentno, zato se dizajnerska dolžinska razsežnost že v tem času neizprosno približuje enemu nanometru. Prehod iz mikro na nano ne predstavlja samo preračunavanje mikrometra v nanometre, temveč gre za fizikalno-tehnološko povsem drugačno gledanje na računalniške performance.

Že v tem času lahko kontroliramo posamezne elektrone tudi s stališča prenašanja informacije. Pretok in obdelava kvantne informacije zavisi od Coulombovih nabojev in ne električnega toka. Da je to možno, je potrebno zamenjati klasično fiziko, elektrotehniko, elektroniko, računalniško logiko, teorijo informacij itd. s kvantno fiziko, kvantno elektroniko, kvantno logiko, teorijo o kvantni informaciji itd. Kvantnost nas pripelje iz klasične informacijske tehnologije (IT) v nanoinformacijsko tehnologijo (NIT). Torej gre za temeljno spremembo, ki od računalnikarjev zahteva mnogo znanj.

Delo obravnava osnove hardverskih, informacijskih in logičnih znanj v domeni celularnih kvantnih avtomatov QCA. Velja prepričanje, da predstavlja nanoračunalništvo novo vizijo, ki se bo uveljavila v naslednjih 30 letih ob izboljšavi računalniških performanc, ki se zrcalijo v izboljšavah za faktor 1000.

O avtorju:

Že skoraj 50 let spremlja in raziskuje področje računalniške logike (dvojiška, pragovna, večvrednostna, možnostna, mehka in kvantna logika). Uvedel in predaval je vrsto računalniških predmetov (FE UL in FRI UL) in sodi med osnovne pobudnike za uvajanje računalništva na vsej UL. Napisal oziroma ponovno izdal je nad 45 strokovnih knjig. Bil je nosilec oziroma sonosilec več kot 50 projektov, katerih večina je svoje mesto našla v okviru Iskre in Gorenja. Do upokojitve je vodil Laboratorij za računalniške strukture in sisteme na FRI. V zadjih dvajsetih letih aktivnega dela je skupaj s sodelavci objavil vrsto člankov, poglavij in monografijo (Kluwer Academic Publishers). Je zaslužni profesor UL in Life Member, IEEE. V tem času še vedno aktivno spremlja delo Laboratorija za računalniške strukture in sisteme, ki se, med drugim, sistematično usmerja v dizajniranje nanoračunalniških struktur in sistemov.


 
Mnenja kupcev

Ta knjiga zaenkrat še nima mnenj. Prispevajte ga vi!

Oddaj mnenje »

Dodaj svoje mnenje

Vaše ime

Vpis mnenja o knjigi


Pridržujemo si pravico, da ne objavimo vašega mnenja, če se ne sklada z načeli naše spletne strani oz. s splošnimi načeli dostojnosti. Pri objavi mnenja se bo prikazalo tudi vaše ime in priimek.


 

« Kupci, ki so kupili to knjigo, so kupili tudi »

 

Vse cene v spletni knjigarni že vsebujejo DDV.

Izdelava spletnih strani: boomerank
© 2006-2013 založba Didakta | Zaupnost podatkov | Pravno obvestilo | Piškotki
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se