DIDAKTA založništvo in izobraževanje d.o.o., Želežniška cesta 5, 4248 Lesce

BOFF – BOVEC OUTDOOR FILM FESTIVAL

28. – 20. 12. 2023

16. BOFF S 26 FILMI, KAR 9 DOMAČIMI

boff 23

Tradicionalni bovški festival filmov o naravi in športih v njej Bovec Outdoor Film Festival (BOFF) letos ponuja 26 filmov, od tega kar 9 domačih. Šestnajsta izvedba festivala BOFF bo potekala v Stergulčevi hiši v Bovcu, od četrtka, 28. 12., do sobote, 30. 12. 2023. Občina Bovec je tudi tokrat največji pokrovitelj. V četrtek se začenja z dvema pogovoroma in s predavanjem. Obiskovalci bodo pobliže spoznali Natalijo Štular, avtorico prvega slovenskega alpinističnega stripa, posvečenega Miri Marko Debelak – Deržaj, pa oblikovalko outdoor opreme Nežo Peterca ter eko-letalca Matevža Lenarčiča, tudi na temo njegove knjiga Točka brez vrnitve. Prvega dne bo tako na sporedu le en sklop filmov z začetkom ob 21. uri, v petek in soboto pa se projekcije začnejo ob 17. uri.

 

»Med 26 filmi je letos najverjetneje rekorden delež slovenskih, saj jih je kar devet. Med njimi bosta dva premierno pred občinstvom. Prvi je Tiha moč avtorja Petra Vrčkovnika o podvigu dveh slovenskih gorskih kolesark na Kilimandžaru, drugi pa DANNOČ avtorja Mitja Legata z deskarjem na snegu Matevžem Mačkom v prvem planu. Med domačimi filmi je dobro zastopana tudi ekološka plat, izpostavimo film Temni pokrov sveta avtorja Amirja Muratovića o raziskavi o prisotnosti črnega ogljika v ozračju s pilotom Matevžem Lenarčičem ter film Skupaj za rise avtorjev Gregorja Šubica in Timoteja Vrtnika o naseljevanju risov. Veliko število domačih filmov pomeni tudi številne pogovore z avtorji in akterji, prav vsi so namreč potrdili udeležbo,« so v izjavi za javnost zapisali organizatorji BOFF.

 

Tuji filmi tudi tokrat pokrivajo široko paleto tem o športih na prostem od vodnih do snežnih in plezalskih. Posebno aktualen bo prvi od dveh filmov iz plezalske serije Reel Rock, ki bosta v soboto zvečer zaključila spored – film Resistance Climbing (Odporniško plezanje) o palestinski plezalski skupnosti. Tako rekoč čisto vsak film pa je za del publike lahko vrhunec festivala.

Otvoritveni četrtkovi pogovori in predavanje so brezplačni, prav tako tudi petkov in sobotni izlet v jamo Srnica ter prvič »ledeni izziv«, delavnica ledenega kopanja. Organizirano bo tudi varstvo otrok. Za ogled filmov pa si je treba priskrbeti vstopnice.

 

Vsi filmi na BOFF