Brezplačna dostava pri nakupih nad 40,00 € za člane Didaktinega kluba, oz. nad 100 EUR za nečlane.

Brezplačna dostava pri nakupih nad 40,00 € za člane Didaktinega kluba, oz. nad 100 EUR za nečlane.

Didakta-Zlata-Hruška
Načrtovanje nanoračunalniških struktur Jernej Virant

Načrtovanje nanoračunalniških struktur

Uvod v nanoračunalniško logiko. Štiriletna študija z zaključki, ki povedo, kaj bo z računalniškimi strukturami in sistemi v bodočih tridesetih letih.

Didakta dostava
Na zalogiDostavimo v 2 delovnih dneh.

49,90 

196 na zalogi

-
+
Število strani:
Vezava:
Založba:
Dimenzije (š x v):
16.5 x 23.5 cm

Pri nakupu treh knjig s to oznako, vam najcenejšo podarimo.

Opis

Da bomo v kratkem času razumeli in začeli uporabljati nanoračunalniško dizajniranje tudi pri nas, je nujno, da se kar se da hitro pripravimo na velike spremembe v stroki. Predlagana monografija dr. Jerneja Viranta je v tem pogledu izredno pomembna in prej prepozna kot prehitra.

Želimo, da bi naša razvojna in strokovna sfera čim prej ujela gospodarske niše na področju nanoračunalništva, saj takšno delo v razvitem svetu že danes omogoča velike zaslužke.

Delo obravnava osnove hardverskih, informacijskih in logičnih znanj v domeni celularnih kvantnih avtomatov QCA. Kar štiri leta študija je bilo potrebno, da smo prišli do zaključkov, ki povedo, kaj bo z računalniškimi strukturami in sistemi v bodočih tridesetih letih.

Kvantna mehanika že v tem času predstavlja dežnik, pod katerim vedrijo področja računalništvo, biomedicina, molekularna tehnologija, farmacevtika, materiali in druga področja. Dežnik predstavlja kvantno modeliranje, ki je vedno bolj uporabno, in to hkrati na vseh omenjenih naravoslovnih področjih. Zadnje omogoča, da lahko hitro prehajamo iz enega področja na drugega in s tem prihaja do sinergijskih rešitev, ki imajo nesluteno prihodnost. Na ta detajl učbenik “Načrtovanje nanoračunalniških struktur – Uvod v nanoračunalniško logiko” daje poseben poudarek in vsebino. Tako je omogočeno, da bodo po učbeniku posegali poleg računalnikarjev in elektronikov tudi drugi naravoslovci, tehnologi in tehniki.

Že v prejšnem stoletju so postavili trditev, da gostota tranzistorjev na komercialni čip raste eksponentno, zato se dizajnerska dolžinska razsežnost že v tem času neizprosno približuje enemu nanometru. Prehod iz mikro na nano ne predstavlja samo preračunavanje mikrometra v nanometre, temveč gre za fizikalno-tehnološko povsem drugačno gledanje na računalniške performance.

Že v tem času lahko kontroliramo posamezne elektrone tudi s stališča prenašanja informacije. Pretok in obdelava kvantne informacije zavisi od Coulombovih nabojev in ne električnega toka. Da je to možno, je potrebno zamenjati klasično fiziko, elektrotehniko, elektroniko, računalniško logiko, teorijo informacij itd. s kvantno fiziko, kvantno elektroniko, kvantno logiko, teorijo o kvantni informaciji itd. Kvantnost nas pripelje iz klasične informacijske tehnologije (IT) v nanoinformacijsko tehnologijo (NIT). Torej gre za temeljno spremembo, ki od računalnikarjev zahteva mnogo znanj.

Delo obravnava osnove hardverskih, informacijskih in logičnih znanj v domeni celularnih kvantnih avtomatov QCA. Velja prepričanje, da predstavlja nanoračunalništvo novo vizijo, ki se bo uveljavila v naslednjih 30 letih ob izboljšavi računalniških performanc, ki se zrcalijo v izboljšavah za faktor 1000.

O avtorju:

Že skoraj 50 let spremlja inraziskuje področje računalniške logike (dvojiška, pragovna, večvrednostna, možnostna, mehka in kvantna logika). Uvedel in predaval je vrsto računalniških predmetov (FE UL in FRI UL) in sodi med osnovne pobudnike za uvajanje računalništva na vsej UL. Napisal oziromaponovno izdal je nad 45 strokovnih knjig. Bil je nosilec oziroma sonosilec več kot 50 projektov, katerih večina je svoje mesto našla v okviru Iskre in Gorenja. Do upokojitve je vodil Laboratorij za računalniške strukture in sisteme na FRI. V zadjih dvajsetih letih aktivnega dela je skupaj s sodelavci objavil vrsto člankov, poglavij in monografijo (Kluwer Academic Publishers). Je zaslužni profesor UL in Life Member, IEEE. V tem času še vedno aktivno spremlja delo Laboratorija za računalniške strukture in sisteme, ki se, med drugim,sistematično usmerja v dizajniranje nanoračunalniških struktur in sistemov.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Načrtovanje nanoračunalniških struktur”

Priročnik za mladostnike o varovanju okolja in okoljski vzgoji.

Dimenzije (š x v):
16.5 x 23.5 cm

Za moje okolje

12,90 

Kako razumeti sodobni samomorilski terorizem?

Dimenzije (š x v):
22.2 x 13.8 cm

Terorizem smo ljudje

17,90 

Dvojezična darilna monografija o podvodnih arheoloških najdiščih in najpomembnejših najdbah na območju Slovenije. Knjiga je delo urednikov dr. Andreja Gasparija in mag. Mirana Eriča. Pri zborniku je sodelovalo kar 33 domačih in tujih avtorjev (vključno z gradivom svetovno znanih fotografov kot so Arne Hodalič, Rok Kovačič …).

69,99 

ZNANSTVENIKOVO OPOZORILO: kako v tem stoletju terorizem, napake in okoljske katastrofe grozijo človeški prihodnosti na Zemlji in drugje.

Dimenzije (š x v):
15.5 x 23.3 cm

Naša zadnja ura

19,90 

V učbeniku so obravnavani vsi pojmi in pojavi, ki jih s tega področja najdemo v maturitetnem katalogu za fiziko.

Dimenzije (š x v):
22 x 28 cm

Mehanika & Toplota

9,99