Opis
Na vrtu Drobižkov je živahno. Drobižki se z neumorno silo veselijo življenja, predvsem pa se veselijo hrane. Gosenica Gretica ves ljubi dan preleži na velikem zelenem listu in prepeva: »Hrust, hrust, hrustamo …« in ga grizlja, da kar poklja. Okoli nje ležijo, vsaka na svojem listu, še druge gosenice, njene sestre, in z njo hrustajo v zboru. Ko končajo s pojedino, si v istem listju naredijo hiške. Rade stanujejo čim bližje svoji hrani. Ali pa polž Poldi, rdeč in zavaljen, kot nekakšen slinast svaljek. Ta se rad gosti sredi velike zeljnate glave. Je velika klepetulja in je povsem nor na zelje – na vse vrste zelja: belo zelje, rdeče zelje, kitajsko zelje, ohrovt, brstični ohrovt (razen zelja s smetano, doda Antoon Krings). Zadovoljen na zelenjavnem vrtu in blažen med zeljem se Poldi nikoli ne loči od svoje najljubše zelenjave. Stanuje kar v tistem, kar tudi jé. Od domovanja na površju pa se razlikuje zavito domovanje, ki si ga je črv Čiro izvrtal globoko v lepo jabolko. Čiro spi v viseči mreži, ki jo je pritrdil na stene svoje okrogle sobice. Poldi zlahka zleze z ene zeljnate glave na drugo, pri jabolku pa je stvar bolj zapletena. Če bi Čiro ne bil zmeren pri hrani, bi njegova viseča mreža kmalu obvisela v zraku …
Kuhajmo z Drobižki je zelo simpatično zasnovana otroška knjiga, ki bo navdušila male »šefe«, saj se inovativni recepti prepletajo z resnično pravljico, ki preko bogatih ilustracij popelje otroško domišljijo v naravo, polno vonja in okusa. Mali in veliki »šefi«, uživajte v knjigi in kuhajte z Drobižki!
– Bine Volčič
Povzetek intervjuja iz knjige:
Antoon Krings: Ena od najinih skrbi je bila, da imajo otroci dovolj možnosti, da kuhajo s svojimi malimi rokami. Ti recepti skušajo ugajati njihovim nagnjenjem (recimo do sladkorja), prav tako pa jih želijo tudi presenetiti. Kar se mene tiče, sem ustvaril slike, ki niso ilustracija, ampak bolj sanjske slike. Ta knjiga receptov je tudi knjiga zgodb. Rdeča nit je zelenjavni vrt.
Alain Passard: Gost v restavraciji L’Arpege pričakuje tri zvezdice. Z otrokom je podobno. Tudi on, na svoj način, pričakuje tri zvezdice. Poleg igrivosti šteje vse: videz, vonj in okus. Pri kuhanju se moraš zabavati.
Recepti jedi iz knjige: Špinačni kruhki, Topla čokolada z jajcem, Bučke in banane na začinjenem kruhu, Omleta iz krompirja s sladkimi praženimi mandlji, Palačinke z dvema čokoladama …
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.