Brezplačna dostava pri nakupih nad 40,00 € za člane Didaktinega kluba, oz. nad 100 EUR za nečlane.

Brezplačna dostava pri nakupih nad 40,00 € za člane Didaktinega kluba, oz. nad 100 EUR za nečlane.

Didakta-Zlata-Hruška

Prstomet (Fingerdisc)

Cilj igre je s čim bolj natančnim metom velike ploščke približati malemu ploščku. Igro igrata 2 ali 4 igralci (2 dvojici). Zmagovalec igre/niza je igralec (dvojica), ki prej osvoji 13 točk. Ob medsebojnem dogovoru se lahko igra na več osvojenih nizov. Uživajte v igri!

Didakta dostava
Na zalogiDostavimo v 2 delovnih dneh.

24,99 

-
+

Pri nakupu treh knjig s to oznako, vam najcenejšo podarimo.

Opis

Cilj igre je s čim bolj natančnim metom velike ploščke približati malemu ploščku. Igro igrata 2 ali 4 igralci (2 dvojici). Igra se z 8 velikimi in 1 malim ploščkom (1 je rezervni). Vsak igralec igra s 4 ploščki, v dvojicah vsak z 2 ploščkoma iste barve. Igralec, ki dobi žreb, najprej odvrže mali plošček. Pravilno odvrženi ploščki so vsaj 2m (5m za uradna tekmovanja) in največ 10m oddaljeni od igralca. Po odvrženem malem ploščku, isti igralec vrže tudi veliki plošček. Naslednji met pripada nasprotniku oz. nasprotni dvojici, ki meče toliko časa, dokler njegov oz. njun plošček ni bližje malemu ploščku. Naenkrat lahko tekmovalec vrže le 1 plošček. Krog se zaključi, ko vsi igralci odvržejo ploščke. V posameznem krogu metanja po 1 točko doseže igralec (dvojica), za vsak plošček, ki je bližje malemu ploščku od kateregakoli nasprotnikovega ploščka. V enem krogu se lahko doseže največ 4 točke. Pravico do začetnega meta v novem krogu dobi igralec, ki je v prejšnjem krogu svoj plošček najbolj približal malemu ploščku. Zmagovalec igre/niza je igralec (dvojica), ki prej osvoji 13 točk. Ob medsebojnem dogovoru se lahko igra na več osvojenih nizov. Uživajte v igri!

Včasih smo tej igri (ko še ni imela enotnih tekmovalnih pravil) rekli kar “balinčkanje” … ponekod jo še danes tako imenujejo.  “Balinčkanje” je tradicionalna slovenska igra (v sosednjih državah jo ponekod poznajo kot boccia discs ali petanque discs) in ima korenine v Istri, kjer so pastirji ob druženju metali ploščate kamne. V 70. in 80. letih so kamne zamenjali sodobni materiali; plastika in zametki gume. Ploščki so ob druženju prinesli veliko veselja, so se pa zaradi trdote nekontrolirano odbijali. Leta 2005 je skupina zanesenjakov zapisala enotna pravila balinčkanja in zaradi poimenskega razlikovanja od balinanja so balinčki postali ploščki, igra pa je dobila slovensko ime prstomet. Ker želimo igro predstaviti tudi zunaj slovenskih meja, smo prstometu dali mednarodno ime -– Fingerdisc.

Zakaj so ploščki za prstomet Fingerdisc drugačni od  »balinčkov«?

Slovenski izdelek – Fingerdisc smo zasnovali in izdelali v Sloveniji. Pri izdelavi smo upoštevali vse predpisane tekmovalne zahteve in specifikacije.

Vsak plošček je teže cca. 75 g in premera 100mm, s 15 mm luknjo v sredini.  Prav tako smo upoštevali tudi obojestransko simetrijo ploščka (trije zunanji 10 mm valovi, 6 mm ravnina in en notranji 8 mm val) za bolj natančen met! Ploščki so izdelani iz posebne gume,  ki se v celoti reciklira. Guma je posebej izbrana zato, da omogoča prožnost in visoko trenje za kar najboljši oprijem ploščka ob pristanku (brez odboja). Primerni so za igranje na betonu, asfaltu, travi, keramiki, parketu, laminatu, pesku, lesu, parketu…kjerkoli. Ovojna embalaža vsebuje osnovna pravila igranja v slovenskem in angleškem jeziku.

Ploščki se kompaktno shranijo na priročno držalo.  Z le 0,68 kg  in majhnim obsegom (15x12x10cm) je igra enostavna za prenašanje … vedno s teboj!

Igra ima ogromno prednosti za vsakogar:

  • spodbuja in izboljšuje koncentracijo
  • omogoča taktično razmišljanje
  • sproščanje/ stiskanje ploščkov za sprostitev
  • izboljšuje koordinacijo roke – oči
  • z igro se povezujejo in združujejo generacije.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Prstomet (Fingerdisc)”

Klasična igra Mikado. V kompletu je 41 lesenih paličic.

Mikado (lesena škatlica)

3,99 

Klasična igra Domino. V kompletu je 28 lesenih domino ploščic.

Domino (lesena škatlica)

3,99 

Set sedmih klasičnih družabnih iger:
Človek, ne jezi se | Domino | Mikado | Enka | Črni Peter | Remi, Bridge, Canasta | Spomin

Set družabnih iger

39,99 

Zabavna družabna igra pri kateri zmaga tisti, ki prvi pripelje vse svoje figure v označena polja (hiško).

Dimenzije (š x v):
32 x 20 cm

Človek, ne jezi se (6 igralcev)

9,99 

Naredite veselje vašim otrokom, da skozi igro in zabavo spoznajo svet črk. Vaši otroci bodo z enostavnim sestavljanjem spoznavali pravilno črkovanje besed, ki jih srečujejo vsak dan.

Dimenzije (š x v):
29 x 20 cm

Vesela abeceda 1

10,99