Brezplačna dostava pri nakupih nad 40,00 € za člane Didaktinega kluba, oz. nad 100 EUR za nečlane.

Brezplačna dostava pri nakupih nad 40,00 € za člane Didaktinega kluba, oz. nad 100 EUR za nečlane.

Didakta-Zlata-Hruška
Prelistaj nekaj prvih strani
NOVO
3 za 2

Ribja kri (zbirka Gostosevci)

Ribja kri je presunljiv roman, ki skozi prizmo odraščanja mlade Hane odstira usodo južnočeških vasi, potopljenih zaradi izgradnje jedrske elektrarne Temelin. JIRI HAJICEK

Didakta dostava
Na zalogiDostavimo v 2 delovnih dneh.

34,99 

-
+
Število strani:
Založba:
Prevajalec:
Dimenzije (š x v):
15 x 23 cm

Pri nakupu treh knjig s to oznako, vam najcenejšo podarimo.

Opis

Je pripoved o življenju in uporu podeželskih prebivalcev v času černobilske nesreče, o razpadu družinskih vezi, izseljenstvu ter razkolu med mestom in vasjo. Je tudi zgodba o posamezniku, ki ga politika in kapital pustita na cedilu. Predvsem pa je Ribja kri družinska, vaška in intimna kronika, ki spretno in brez patetike slika neizbežnost potopitve vasi ob Vltavi ter agonijo tistih, ki so v njih živeli.  RIBJA KRI

Z okna njegove kuhinje sva imela razgled na lesketajoča se debla jablan in obrise hladilnih stolpov elektrarne kot daljno kuliso za njimi. Po obliki so spominjali na peščene ure. Le koliko časa so nam namenili, sem pomislila, nam, ki smo tu ostali kot peščica obupanih brodolomcev.

»Stopila sem na vrt. Za zdaj je tam še vedno vse izgledalo enako. Drevesa, grmički ribeza in kosmulj, zelenjavne gredice.
Okna naše hiše s pogledom na reko, ki se je zlato in srebrno lesketala, na vzhod, od koder je sonce zjutraj obsijalo nebo. Nič ni pričalo o tem, da tu nekoč ne bo več ne domačije ne vrta. Niti jezu, čigar donenja sem vajena že od otroštva. Ostala bo le mirna in širna gladina. Globoka voda.«

Jiri Hajicek

Jiří Hájíček

Jiří Hájíček (1967) se uvršča med najbolj prepoznavne literarne glasove na Češkem in je cenjen tako med kritiki kot tudi bralci. Rodil se je v Čeških Budějovicah in svoje otroštvo ter mladost preživel na podeželju ruralnega juga Češke. Pripada realističnemu toku sodobne češke književnosti, zgodbe njegovih romanov pa so povečini postavljene na deželo ter prežete z dobro mero slovanske melanholije. Za roman Ribja kri je prejel nagrado Magnesia Litera 2013 za češko knjigo leta. V letu 2019 je Južnočeško gledališče na podlagi besedila pripravilo gledališko uprizoritev. Ribja kri je prvi Hájíčkov prevod v slovenski jezik.

RIBJA KRI

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Ribja kri (zbirka Gostosevci)”

Po sledeh junakinj iz zgodovine … Kaj lahko štiridesetletna ženska brez otrok počne v svojem življenju? Skoči na letalo in sledi stopnjam umetnic in raziskovalk iz zgodovine, ki so za časa svojega življenja spreminjale svet.

“Popotniška knjiga leta!” The Independent

Ženske, na katere mislim ponoči

3 za 2
Dimenzije (š x v):
15 x 22.5 cm

Ženske, na katere mislim ponoči

29,99 

Večkrat nagrajeni kultni roman Unterstadt je ena tistih knjig, ki bralca popolnoma potegne v zgodbo in mu daje možnost, da se poistoveti z glavnimi junaki. Avtorica Ivana Šojat je bila gostja literarnega festivala Fabula 2022.

3 za 2
Dimenzije (š x v):
15.2 x 22.8 cm

Unterstadt

9,99 

Ezan je mojstrsko dovršen lirski roman epskih razsežnosti, postavljen v zgodovinsko obdobje turških vpadov, obenem pa je pričevanjsko in jezikovno verodostojen prikaz islamske kulture in preteklih dogodkov, ki so odločilno sooblikovali dandanašnjo podobo Balkanskega polotoka.

3 za 2
Dimenzije (š x v):
15.2 x 40 cm

Ezan

9,99 

Roman Beli kralj je skupek osemnajstih zgodb, ki jih povezuje pripoved enajstletnega dečka, potem ko mu pred očmi odvedejo očeta v zloglasno delovno taborišče.

3 za 2
Dimenzije (š x v):
13.5 x 20 cm

Beli kralj

4,99 

Jérémie je mlad moški, ki pride na Mavricij z namenom, da bi bolj podrobno raziskal življenje izumrlega ptiča dodoja, Dominique – Dodo pa je fant z otoka, z boleznijo, ki mu razžira obraz in zaradi katere je obsojen na življenje na robu družbe.

3 za 2
Dimenzije (š x v):
14 x 20 cm

Alma (zbirka Nobelovi nagrajenci)

9,99