Opis
OKUSNO³ – več kot 100 novih receptov, opremljenih z več kot 580 fotografijami, ki nazorno prikazujejo potek priprave jedi, tako da se bodo priprave lahko lotili tudi kuharski začetniki.
V knjigi so zbrani enostavni in uporabni recepti za juhe, zelenjavne, morske in mesne jedi, rižote, testenine in sladice, prav posebno poglavje pa je namenjeno pripravi eksotičnih jedi, ki izvirajo iz različnih kotičkov po svetu, od Indonezije do Maroka in Južne Amerike.
Okusni recepti za jedi, ki s kančkom kreativnosti izpopolnjujejo domače in svetovne tradicije, so krasna izbira tako za vsakodnevno kuho kot tudi za pripravo obrokov ob posebnih priložnostih.
FRANCOSKI OCVRTI KVADRATKI – BEIGNETS
Pred dvema letoma sem za pusta razmišljal, da bi za spremembo pripravil nekaj drugega kot krofe, flancate ali miške, a da bi bil končni izdelek še vedno ocvrt in podobnega okusa. Pri preučevanju receptov sem naletel na beignete, ki sicer izvirajo iz Francije, vendar so sčasoma pravzaprav postali lokalna specialiteta ameriškega New Orleansa. V tem čudovitem mestu so francoski priseljenci namreč poskrbeli, da je ta sladica postala glavna kulinarična atrakcija, od tam pa se je potem razširila tudi po svetu. Beigneti imajo za razliko od krofov lažjo in zračnejšo teksturo. Postrežemo jih tople in izdatno potresene s sladkorjem v prahu. V kavarnah New Orleansa jih pogosto postrežejo skupaj s t. i. ≫cafe au lait≪, kavo z mlekom.
Sestavine:
175 ml vode
1 žlička suhega kvasa
70 g sladkorja
1 jajce
125 ml mleka
1 ščep soli
60 g masla
1 žlička arome vanilje
500 g gladke moke
olje za cvrtje
sladkor v prahu
cimet (opcijsko)
Preden se lotimo izdelave francoskih kvadratkov, poskrbimo, da so vse sestavine segrete na sobno temperaturo. V lončku zmešamo mlačno vodo, suhi kvas in 5 g sladkorja ter počakamo 5 minut. V manjši skledi zmešamo jajce, preostali sladkor (65 g), mleko, ščep soli, raztopljeno maslo in aromo vanilje. V jajčno mešanico vmešamo raztopino s kvasom. V večjo skledo presejemo moko. Prilijemo jajčno mešanico s kvasom in zgnetemo testo, da bo gladko in prožno. Testo naj v pokriti skledi vzhaja 2 uri. Testo ponovno pregnetemo in ga razdelimo na dva dela. Vsak del na pomokani površini razvaljamo na približno 1 cm debeline in ga nato razrežemo na kvadrate velikosti 5 x 5 cm. Razrezano testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut.
V široki posodi segrejemo olje na 180 °C (priporočam vam uporabo kuhinjskega termometra). Kvadratke cvremo 3 minute v vročem olju, in sicer 90 sekund na vsaki strani. S penovko jih poberemo iz posode in odlagamo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnato brisačo, da bo popivnala odvečno olje. Ocvrte kvadratke posujemo s sladkorjem v prahu, ki mu lahko po želji dodamo tudi nekaj cimeta v prahu.
PITA Z GOZDNIMI SADEŽI
O tem, kako hvaležne so pite za izživljanje kulinaričnih kreativnosti, sem govoril že pri receptu za borovničevo pito.
Spodnji recept za pito z gozdnimi sadeži je še bolj enostaven in veliko hitrejši za pripravo, saj uporabimo že narejeno listnato testo.
Sestavine:
2 jajci
80 g sladkorja
250 g sira mascarpone
1 dl sladke smetane
1 vanilin sladkor
250 g listnatega testa
2–3 žličke borovničeve
marmelade
300 g gozdnih sadežev
(borovnice, maline, jagode, robide, maline)
V skledi z ročnim mešalnikom zmešamo jajci, sladkor, sir mascarpone, sladko smetano in vanilin sladkor. Listnato testo obrežemo in ga namestimo v namaščen pekač za peko pit. Testo prepikamo z vilicami. Dno testa na tanko premažemo z borovničevo marmelado. Sadje porazdelimo po pekaču in ga prelijemo z jajčnim prelivom. Pito pečemo 50–55 minut v pečici, ki smo jo segreli na 180 °C. Ko je pita pečena, počakamo vsaj 30 minut, da se nekoliko ohladi, in jo šele nato
razrežemo.
________________________________________________
VSEBINA / KAZALO
KRUH IN TESTO
1. Bige
2. Čebulna ciabatta
3. Droži
4. Francoska štruca
5. Japonski kruh tangzhong
6. Koruzni kruh z drožmi
7. Lepinje
8. Makove pletenke
9. Pirin kruh z drožmi
10. Pita kruh
11. Testo za pico
12. Pica po sicilijansko
13. Tortilje
JUHE IN ENOLONČNICE
14. Čebulna juha
15. Čemaževa juha s poširanim jajcem 2.0
16. Fižolova juha z rezanci
17. Juha z dimljeno papriko
18. Korenčkova juha s česnovimi krutoni in pomarančnim »twistom«
19. Pasulj
20. Pašta fižol – pasta e fagioli
MORSKE JEDI
21. Brancin s koromačem
22. Črna rižota
23. Kraljeve kozice v česnovi omaki
24. Losos z medeno-gorčično in koromačevo omako
25. Ribji file v mošnjičku
26. Škampi v marinara omaki s kaprami in olivami
MESO
27. Govedina po burgundsko – boeuf bourguignon
28. Goveji trakci z brokolijem
29. Kuskus s piščancem in zelenjavo
30. Mučkalica
31. P ečeni bučkini zvitki v paradižnikovi omaki
32. Pečen fižol s kranjsko klobaso
33. Počasi pečena svinjska rebrca
34. Polnjena piščančja stegna
35. Puranji zrezki s šampinjoni
36. Sarma
37. Segedin
38. Svinjski kare v gorčični omaki
39. Štajerski lonec
40. »Zrolana« musaka
EKSOTIČNE JEDI
41. Baba ganoush in mutabal
42. Bulgur in piščanec s hariso
43. Curry s špinačo
44. Čičerikin namaz – humus
45. D omači kebab
46. Empanade s chimichurri pomako
47. Indonezijski praženi riž – nasi goreng
48. Jagenjček po maroško
49. Kofte
50. Tikka masala
NJOKI IN TESTENINE
51. Testo za testenine
52. Fuži s šparglji in chorizom
53. Gozdarska pašta – pasta alla boscaiola
54. Njoki s šampinjoni in porom
55. Njoki z žajbljem, maslom in parmezanom
56. Ravioli s čemažem
57. Rimski njoki
58. Svedrčki s pečeno zelenjavo
59. Špageti z bolonjsko omako – spaghetti bolognese
60. Špageti po milansko
61. Špageti s paradižnikom
62. Špageti s sardinami
63. Tagliatelle z jajčevci
JAJCA, ZELENJAVNE JEDI IN SOLATE
64. Jajčna omleta in omleta z bučkami
65. Poširano jajce
66. Sataraš
67. Blitvini polžki z listnatim testom
68. Cvetačni kuskus s curryjem
69. Glaziran korenček z medom in pistacijami
70. Gratinirane polnjene bučke s kuskusom in mozzarello
71. Na žaru pečen brstični ohrovt z mandljevimi lističi in granatnim jabolkom
72. Pečena cvetača z dimljeno papriko
73. Pesto iz bučnih semen
74. Popečene bučke na domačem kruhu
75. Ratatuj – ratatouille
76. Špinačni narastki – sformato di spinaci
77. Tzatziki pomaka
78. Zelenjavni narastek
79. Zelenjavni polpeti iz prosene kaše
80. Zeljna solata coleslaw
SLADICE
81. Borovničeva pita
82. Celjske čokoladne rolce
83. Cesarski praženec – Kaiserschmarrn
84. Čokoladni puding s pravo čokolado
85. Danske cimetove rolce
86. Francoski ocvrti kvadratki – beignets
87. Jajčna krema po katalonsko – crema catalana
88. Krofi
89. Vlečeno testo za štrudelj
90. Jabolčni zavitek iz vlečenega testa
91. Mangov štrudelj
92. Masa za palačinke
93. Gratinirane skutne palačinke
94. Makovo pecivo
95. Mandljeva pita s hruškami
96. Marmorni kolač
97. Ocvrta jabolka v testu
98. Pečena prosena kaša z mangom
99. Pita z gozdnimi sadeži
100. Skutin kolač
101. Sladki dimnik – kurtoš, trdelník
102. Slivova marmelada
O avtorju
Mag. Radoš Skrt je eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani, Facebook in Google oglaševanje ter redni predavatelj na seminarjih in konferencah. Radoš rad kuha že od malih nog, se pa s kulinariko ukvarja zgolj ljubiteljsko. Leta 2011 je napisal prvo kuharsko knjigo Okusno, ki je bila natisnjena v 1.500 izvodih, njen 1. ponatis iz leta 2013 pa je izšel kar v 3.000 izvodih. Leta 2018 je izšla njegova druga knjiga, Okusno2. Recepte objavlja tudi na svoji spletni strani www.okusno.si, utrinke s kulinaričnih doživetij pa na Facebook strani Okusno.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.